Ako im ne ispune zahteve poljoprivrednici ponovo blokiraju puteve

Osnovni zahtevi poljoprivrednika su skidanje akcize sa goriva na svim pumpama, uređenje robne berze, rešavanje problema sa robnim skladištima, podizanje subvencija po hektaru na 35.000 dinara, skidanje kamate sa dugovanja PIO fondu i odobravanje povoljnijih kredita za poljoprivredu.

Predstavnici udruženja poljoprivrednika iz cele Srbije, u utorak 26. decembra će u Beogradu ponovo prisustvovati sastanku koji organizuje Ministarstvo poljoprivrede. Prema njihovim rečima, oni očekuju da se država tada obaveže na ispunjenje njihovih zahteve za povećanje subvencija.

Ako to ipak ne bude slučaj i ako država ne ispuni zahteve, kako se navodi, spremni su na nove blokade saobraćajnica kako bi to izdejstvovali, preneo je Danas online.

Poljoprivrednici očekuju da se potpisivanjem sporazuma ili obraćanjem javnosti predstavnici Vlade Srbije obavežu da će biti ispunjeno ono što je obećano na sastanku 26. novembra u Kisaču kome je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Tada su se, nakon devetodnevnih blokada, domaći paori sastali sa predstavnicima Vlade Srbije i posle višečasovnih razgovora doneli odluku da sklone traktore sa puteva, a da o njihovim zahtevima uslede dodatni razgovori.

U međuvremenu, u subotu 17. decembra održan je razgovor poljoprivrednika sa predsednicom Vlade, ali su im tada, kako tvrde, umesto ispunjenja zahteva oko kojih su se sa nadležnima usaglasili u Kisaču „ponuđeni izborni flajeri Srpske napredne stranke“.

Taj sastanak koji su zakazale premijerka Brnabić i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, prema mišljenju poljoprivrednika, završen je, bez konkretnih zaključaka ili dogovora.

Predstavnicima poljoprivrednika je tada predočeno da je povećana količina dizela koju mogu dnevno da sipaju u kante sa 120 na 400 litara, da je obezbeđeno brže izdavanje agro kartica i da je formirana radna grupa za uspostavljanje robne berze. Naglasili su da im je stavljeno do znanja da bi mogli dobiti subvenciju od po 300 evra po hektaru ako bi vladajuća stranka pobedila na izborima.

Novom sastanku, zakazanom za 26. decembar, trebalo bi da prisustvuju predstavnici 62 poljoprivredna udruženja koji očekuju dogovor o ispunjenju zahteva u vezi sa povećanjem subvencija i rokom isplate, povećanjem površina za subvencije sa 20 na 100 hektara, otpisa akcize na dizel i uređenja robne berze, a tražiće i da se reši problem obezbeđenja kredita za refinansiranje dugova.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.