Da li kraljevačka pijaca kakvu poznajemo odlazi u istoriju?

„Šta drugo mogu nego da zatvorim tezgu, neću više moći da prodajem na pijaci“

Zakon o fiskalizaciji nalaže da svako ko prodaje robu fizičkom licu mora da izda fiskalni račun. Od 1. maja i pijačni prodavci moraće prema novom zakonu da uvedu fiskalne kase. Država je ove mere uvela kako bi modernizovala poreski sistem i rešila problem sive ekonomije, poručuju iz Poreske uprave i dodaju da u sistem PDV-a neće ući preduzetnici koji zarađuju manje od osam miliona dinara, a kako bi se utvrdilo ko koliko zarađuje rešenje države je da uvede fiskalne kase.
Foto: Filter media

To praktično znači da od 1. maja, vrlo moguće nećete moći da kupujete robu kod omiljenog pijačnog prodavca, jer će za većinu njih, ovaj namet države biti potpuno nemoguće ispuniti, pa će svoje tezge morati da zatvore.

-Naši korisnici moraće da se registruju radi obavljanja delatnosti prodaje na tezgama, kao i da registruju svoj promet preko fiskalnih kasa. To je za njih dodatni trošak, kupovina fiskalne kase(najjeftinija fiskalna kasa košta oko 28.000 dinara sa PDV-om, uz subvenciju države od oko 100 evra), uz obavezu da svaki prodavac ima internet kako bi bili povezani sa Poreskom upravom, što je dodatnih 1890 dinara na mesečnom nivou. Uz ove, imaće i troškove plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Koliko će biti u stanju da pokriju sve ove troškove zaista ne znam, kaže za Filter Jelena Stamatović, izvršni direktor za finansije JKP „Pijaca“ Kraljevo.

Foto: Filter media

Na pitanje da li će se najavljenom fiskalizacijom izgubiti „duh“ pijace Stamatović kaže:

-Sigurno. Na pijaci je „našlo uhlebljenje“ dosta ljudi koji su godinama i decenijama tu, građani su navikli na njih, tako da smatram da će nakon uvođenja kasa sve biti totalno drugačije.

Posetili smo kraljevačku pijacu kako bi smo od onih kojima je jedina zarada u budućnosti vrlo neizvesna jer,kako kažu, neće moći da opstanu ukoliko ih država ne izuzme iz Zakona o fiskalizaciji.

Foto: Filter media

-Zatvaram tezgu. Ono što sam juče mogla da prodam za 50 dinara, danas prodajem po 40, kako da opstanem? Ukoliko se uvedu fiskalne kase, zatvaram tezgu jer ni sad ne mogu dovoljno da zaradim a za kasnije da ne pričam, kaže Ljupka Mijatović koja na svojoj tezgi prodaje povrće.

Prodavci na nadaleko poznatoj kraljevačkoj pijaci kažu da svakako rade u teškim uslovima, moraju da se prilagođavaju vremenskim prilikama, pa ako je mnogo hladno svoje tezge mogu da otvore tek oko 9 sati, takođe kada krene voće cene se menjaju i do četiri puta dnevno, jer to je roba koja kada stigne sveža ima jednu cenu a već popodne drugu. I iz tog razloga nemoguće je, kažu prodavci da koriste fiskalne kase, jer one ne moguda funkcionišu po tom principu a to onda povlači kaznenu politiku.

-Ovde nema ničega što bi moglo da obezbedi prodavca, nema video-nadzora, dok ja nekom kucam, drugi može da mi pokupi robu. Morali bi da platimo knjigovođu i bar još jednog radnika. Odakle? I sad jedva izlazimo na kraj a ako nam uvedu kase, samo katanac možemo da stavimo, kaže Milisav Obrenović, koji je prodavac na pijaci 25 godina.

Foto: Filter media

Zakon kaže da su obveznici svi osim individualnih poljoprivrednih proizvođača,odnosno onih prodavaca koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo kojih na kraljevačkoj pijaci ima oko 70.

Na pijaci u Kraljevu trenutno pod zakupom ima oko 500 pijačnih tezgi, u koje spadaju tezge na robnoj, zelenoj i zanatskoj pijaci. Na godišnjem nivou za jednu tezgu prodavac mora da izdvoji 97.500 dinara, zatim i da plati dnevnu kvitu od 150 dinara. Ukoliko neko želi da zakupi tezgu na mesečnom nivou za to mora da izdvoji od 3.500 do 8.000 dinara.

Predstavnici pijačnih prodavaca pre dva dana okupili su se u Beogradu ispred Predsedništva Srbije izražavajući nezadovoljstvo, ali i zahtevajući da budu izuzeti iz procesa uvođenja fiskalnih kasa. Kako nisu još uvek dobili odgovor, najavljeno je masovno okupljanje za 30. mart nezadovoljnih prodavaca iz cele Srbije

Piše: Danka Gašić

1 Comment
  1. […] Na današnjem protestu ogorčeni radnici nezadovoljni što ih još uvek nije primio predsednik države dok, kako se moglo čuti, prima neke druge ljude. Kažu da neće odustati sve dok ih Vučić ne primi na razgovor o onome od čega im zavisi buduća egzistencija.Podsećamo, portal Filter media posetio je kraljevačku pijacu pre oko mesec dana kada smo razgovarali sa prodavcima na pijačnim tezgama ali i sa izvršnom direktorkom finansija JKP „Pijaca“. U nastavku pogledajte tekst https://thefilter.media/2022/03/da-li-kraljevacka-pijaca-kakvu-poznajemo-odlazi-u- […]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.