Mini odmor za 1. maj i Vaskrs – ko radi veća dnevnica

Ovogodišnji neradni dani počeće sa Praznikom rada u našoj zemlji. 1. i 2. maj standardno se praznuju neradno, a odmah na njih se nadovezuju neradni dani za Uskrs od 3. do 6. maja. Dakle od 1. maja pa sve do Đurđevdana mnogi će odmarati.

Naime, naredni predah od posla nas čeka od prvog maja odnosno Praznika rada koji pada u sredu i drugog maja odnosno četvrtka.

Zatim već u petak 3. maja pada Veliki petak, a onda i te nedelje odnosno 5. maja Vaskrs. Neradni dan je i 6. maj odnosno Vaskršnji ponedeljak. Ukoliko vam je ostalo dana od godišnjeg odmora jedan od predloga je da uzmete četiri radna dana (utorak, sredu, četvrtak, petak) i da dobijete 12 dana odmora pošto sve to spajate sa vikendom koji sledi.

Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Ovo se ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici.

Ipak, neće svi moći da spoje neradne dane, zavisno od delatnosti i prirode posla, ali je izvesno da do velikog spajanja neće doći kod većine i da svih šest neradnih dana neće moći da iskoriste svi zaposleni.

Ko bude radio sleduje mu 210% dnevnice

Prema Zakonu o radu, zaposleni koji radi na dan praznika koji je po zakonu neradan dan ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 110% od osnovice. Osnovicu za obračun uvećane zarade čini osnovna zarada utvrđena u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu. Uvećanje od 110% primenjuje se na ugovorenu satnicu, te zaposleni prima 100% redovne zarade (dnevnice) + 110% redovne zarade (dnevnice).

Zaposleni koji radi na dan državnog praznika praktično će primiti 210% ugovorene dnevnice ako tog dana bude raspoređen na rad.

Nakon majskog odmora neradni dan zaposlene čeka tek u novembru i to 11. novembra koji pada u ponedeljak kada obeležavamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Đacima mini raspust

Raspust kreće 29. aprila, pa mnogi roditelji uzimaju i slobodne dana kako bi u potpunosti iskoristili i uskladili svoj odmor sa prolećnim raspustom. Đaci će se u školske klupe vratiti u utorak, 7. maja.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.