“Novi grad! Koće još da živi na ovom pesku” – multimedijalna izložba u Kraljevu

Program počinje večeras, 7. marta u 19 časova

U kraljevačkoj biblioteci biće priređeno otvaranje multimedijalne izložbe „Novi grad! Ko će još da živi na ovom pesku?”, posvećene 75. godišnjici početka izgradnje Novog Beograda. Autor postavke je istoričar Dragan Milošević, viši bibliotekar zaposlen u Odeljenju monografskih publikacija nacionalne biblioteke, dok dizajn potpisuje Branko Đukanović. Cilj izložbe je podsećanje na entuzijazam i trud kojim je omladina gradila celu zemlju i Novi Beograd. Te 1948. godine pred njima je bila močvara, a danas imamo najveću opštinu u Srbiji sa najvećim brojem stanovnika.

U pripremi izložbe korišćeni su materijali iz fondova Narodne biblioteke Srbije, Istorijskog arhiva Beograda, Filmskih novosti, Radio Beograda, Doma kulture Studentski grad i privatne zbirke. Okosnicu izložbe čini deset tematskih panoa sa izabranim fotografijama i tekstovima iz lista Novi Beograd, koji, po mišljenju autora, na najbolji način dočaravaju život omladinskih radnih brigada koje su učestvovale u izgradnji Novog Beograda. Biće emitovan i dokumentarni film koji je rađen povodom tridesete godišnjice izgradnje Novog Beograda, deo originalnog dokumentarnog materijala, kao i izbor fotografija.

Povod za gostovanje izložbe u kraljevačkoj biblioteci je činjenica da se našla u najužem izboru za Nagradu „Zlatno slovo Dejana Vukićevića”.

Govore Dragan D. Milošević, autor, dr Dragana Milunović i Stevan Stojanović.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.