Mimoze kao simbol dana žena – kako se ovaj praznik proslavlja širom sveta

Osmog marta svake godine, unazad više od jednog veka proslavlja se Međunarodni dan žena. Danas se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica lepšeg pola.

Izvor/Foto: Pixabay

Osmi mart kroz istoriju

Prvi put Dan žena slavio se 28. februara 1909. godine u Americi temeljem deklaracije koju je donela Socijalističkapartija Amerike.

Takođe, kroz istoriju ovaj dan služi i kao sećanje na požar u fabrici „Triangle Shirtwaist“ u kome je poginulo preko 140 žena.

Ideja da se obeležava ovaj dan širom sveta prvi put se pojavila početkom 20. veka u doba brze industralizacije i ekonomske ekspanzije koja je u to vreme često dovodila do protesta zbog loših uslova za rad. Ovakvi protesti događali su se nekoliko godina za redom baš na 8. mart, a kao najpoznatiji pominje se onaj i 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Izvor/Foto; Wikipedia

U Kopenhagenu je 1910. godine održana prva međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke Internacionale, na kojoj je ustanovljen „Međunarodni dan žena“ na predlog slavne nemačke socijalistkinje Klare Cetkin.

Cveće kao simbol današnjeg dana

Izvor/Foto: Pixabay

Najuniverzalniji poklon širom sveta za Osmi mart jeste cveće.

Prodaja cveća širom sveta na ovaj dan se udvostručuje.

Postoje i najrazličitiji običaji vezani za ovaj praznik.

„Festa della Donna“, naziv je današnjeg praznika u Italiji, a zanimljivo je da se poklanjaju pupoljci mimoze.

Na našim prostorima muškarci se najčešće odlučuju za ruže ili karanfile.

Foto: Privatna arhiva

Zanimljivo je da žene u Kini dobijaju pola slobodnog dana na Međunarodni dan žena, dok je u Americi čitav mesec posvećen ženama.

Zašto mimoza?

Izvor/Foto; Pixabay

Postoje brojne simbolike kada je reč o poklanjanju cveća. Jedan od simbola 8. Marta, između ostalog, je i cvet mimoze.

Buketi mimoze zapravo su preuzeti od Italijana, jer je Savet žena Italije 40-ih godina prošlog veka, predložio da ovaj cvet bude simbol Međunarodnog praznika.

Cvet mimoe inače potiče iz Austrije, ali raste uglavnom i u Francuskoj i Brazilu.

U Crnoj Gori obeležava se i dan mimoze, a u San Rafaelu se održava parada koja proslavlja kraj zime jer mimoza počinje da cveta sredinom februara.

U Rusiji je običaj da se na ovaj dan poklanja cvet iz porodice mimoza, koji raste na Kavkazu.

Karanfil u Srbiji

Izvor/Foto: Pixabay

Kada je reč o prazniku žena kod nas, jedna od prvih asocijacija je cvet crvenog karanfila. Ovaj cvet godinama je predstavljao simbol radničkog pokreta i tradicionalno bio poklon koji su preduzeća davala zaposlenim ženama za Osmi mart.

Karanfil se smatra i čuvarom ljubavi.

U našem narodu postoji stari običaj poklanjanja karanfila mladi, a obično joj ovaj cvet poklanja majka ili sestra sa željom da se mladenci nikada ne svađaju.

Ovaj cvet ima predivan miris, koji nije ni nalik drugom cveću.Može da bude deo buketa, može se pokloniti samo jedan, dok u saksiji može da se gaji godinama.

Bilo kako bilo, ovaj dan prate lepi običaji, darovi i osmesi.

Svim našim čitateljkama želimo Srećan Osmi mart !

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.