Kraljevo pamti – i posle 25 godina sećanja su još uvek živa

„Sećamo se naših besmrtnih heroja i svih onih koji su nastradali u zlikovačkom napadu NATO pakta svakog dana, a posebno 24. marta“

Izvor/Foto: Grad Kraljevo

Kraj spomen-obeležja stradalim u ratovima od 1991-1999. godine na platou ispred Gradske uprave danas je prigodnim umetničkim programom obeležen Dan sećanja na branioce otadžbine stradale u ratovima od 1991-1999. godine -24. mart.

Izvor: Foto: Grad Kraljevo

Vence su položili predstavnici Grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga, Udruženje porodica palih boraca ratova od 1990-1999. godine, Udruženje učesnika ratova od 1991-1999. godine, predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida u Kraljevu, pripadnici Vojske i Policije, predstavnici političkih stranaka ali i  veliki broj građana.

Izvor/Foto: Grad Kraljevo
Izvor/Foto: Grad Kraljevo

Govorili su nam godinama i decenijama da je to bila neka NATO intervencija.To nije bila intervencija. To je bila agresija. To je bio napad bez odluke Saveta za bezbednost Ujedinjenih nacija, protivpravni napad na jednu zemlju koja se borila protiv terorističkih jedinica u svojoj južnoj pokrajini. To treba svima da kažemo i da ponovimo. To nije naša sramota, to nije mrlja na istoriji srpskog naroda i države Srbije, neko drugi je za to kriv i to treba ponavljati“, istakao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i podsetio na činjenicu da je u nekim drugim mestima poziv na mobilizaciju prihvatilo 10, 15, 20 odsto pozvanih, u Kraljevu je odziv bio više od 100 odsto, „na šta treba da budemo svi zajedno ponosni“

Izvor/Foto: Grad Kraljevo
Izvor/Foto: Grad Kraljevo

Parastos poginulim ratnicima služili su sveštenici Eparhije žičke.

Izvor/Foto: Grad Kraljevo
Kraljevo tokom NATO agresije

Za 78 dana koliko je trajala Nato agresija, Kraljevo je čak 54 dana bilo meta bombardera.

Kako pokazuju zvanični podaci Štaba Civilne zaštite Raškog okruga, na našu teritoriju bačeno je oko 600 projektila u 172 napada. Projektili koji su bačeni na Kraljevo bili su raznih vrsta i različitih razornih moći.

Oštećeno je ili potpuno uništeno 1.750 objekata i povređeno 37 civila. U selu Sovljak tokom jednog od najžešćih napada povređeno je sedam ljudi, u Samailima troje, Cvetkama dvoje, Jarčujku petoro a u Vitanovcu 13 osoba.

 Na okolna sela Samaila, Bapsko Polje i na područje Kopaonika bacane su kasetne bombe.

Kao najčešća meta napada tokom NATO bombardovanja u gradu na Ibru bili su vojni aerodrom Lađevci, sela Cvetke, Vitanovac, Bogutovac, Mrsać i kasarna u Jarčujku.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.