Izborili se sa vatrenom stihijom – ugašen požar kod Ušča

U mestu Perovac u blizini kraljevačke varošice Ušće, vatrogasne ekipe borile su se sa požarom, koji je izbio juče

Požarom koji se brzo proširio zahvaćeno je 20 hektara površine, od čega oko dva hektara borove šume i 18 ektara trave i niskog rastinja.

Na sreću, nakon celonoćnog gašenja požara, na kome je bilo angažovano osam vatrogasnih ekipa sa 24 vatrogasaca iz Kraljeva i Ušća, požar je danas ugašen.

Požar je bio udaljen od domaćinstava, a vatrogasne ekipe nastaviće i danas dežurstvo na ovom terenu.

Nezvanično, sumnja se da je požar izazvao ljudski faktor.

Za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojom je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, za pravna lica zaprećena je kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Takođe, loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara, a za nepoštovanje ove odredbe za fizička lica predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

Podsećamo, Sektor za vanredne situacije redovno upućuje apel građanima, naročito kad su požari na otvorenom u pitanju, podsećajući na činjenicu da požare na otvorenom u većini slučajeva izaziva nepažnja ljudi, rizikujući živote drugih.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.