Ktitorska slava manastira Studenice

Na praznik Svetog Simeona Mirotočivog, u ponedeljak 26. februara, manastir Studenica obeležiće ktitorsku slavu. Svetu Arhijerejsku liturgiju, biće služena u Lavri prepodobnog Simeona

Prazniku manastira Studenica svake godine prisustvuje veliki broj vernika, koji se na dan slave okupe u ovoj svetinji, pa se tako i ove godine očekuje veliki broj ljudi na svetoj liturgiji.

Sveta Arhijerejska liturgija počinje u 9 časova.

 O Studenici

Manastir Studenicu sagradio je Sveti Simeon (veliki župan Stefan Nemanja) kao zagrobno mesto za sebe i svoju porodicu. Pre više od 800 godina Sveti Sava preneo je mošti svoga oca iz manastira Hilandar u manastir Studenicu i položio ih u mermerni sarkofag na mestu gde je to u hramovima predviđeno za ktitore, a na dan obeležavanja Nemanjinog pomena, 13. februara 1206/7. godine, njegove mošti su ponovo mirotočile.

O Svetom Simeonu

Stefan Nemanja – Prepodobni Simeon Mirotočivi – Osnivač Manastira Studenice. Veliki župan Raške, srpske srednjovekovne države sa prestonicom u Starom Rasu u blizini današnjeg grada Novog Pazara. Rodonačelnik dinastije Nemanjić i jedan od najznačajnijih vladara u istoriji srpskog naroda. Imao je ključnu ulogu u utemeljenju Srpske Pravoslavne Crkve, zajedno sa sinom Savom Nemanjićem. Bio je oženjen Anom, sa kojom je imao tri sina: Vukana, Stefana i Rastka ‒ Svetog Savu. Rođen je u Ribnici (današnja Podgorica u Crnoj Gori) kao sin vlastelina Zavide.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.