Uz tradicionalan pozdrav „Bog se javi“ Kraljevčani i ove godine zaplivali na Bogojavljenje (FOTO/VIDEO)

U Kraljevu je danas, 17. put održano Bogojavljensko plivanje za časni krst na reci Ibar

Oko 75 plivača, poštujući tradiciju svetog praznika Bogojavljenja, zaplivalo je 33 metra (imbolizuju broj Hristovih godina) na reci Ibar.

Tradicionalno plivanje organizovalo je Pravoslavno bratstvo pri Duhovnom centru Sveti Nikolaj žički.

Foto: Privatna arhiva

Ni ove godine manifestacija nije bila takmičatskog karaktera, već svi koji su zaplivali Ibrom, a bilo je i starijih i mladih, dečaka, devojčica, momaka, devojaka i vremešnih Kraljevčana, pobednici su i čuvari pravoslavne tradicije.

Bogojavljensko plivanje na Ibru organizovano je uz pomoć Eparhije žičke, Grada Kraljeva, kraljevačkoh Odreda žandarmerije, Druge brigade Kopnene Vojske Srbije, Policijske uprave Kraljevo i Doma zdravlja.

Foto: Privatna arhiva

Veliki broj Kraljevčana kao i svake godine pratio je tradicionalnu manifestaciju, a ulazak plivača u Ibar i početak plivanja, pozdravljen je aplauzom.

Pre početka plivanja, u crkvi Svete Trojice održana je liturgija, a nakon nje i litija koja je prošla centrom Kraljeva.

Foto; Privatna arhiva
Izvor: Privatna arhiva

I na Zapadnoj Moravi u Čukojevcu Bogojavljensko plivanje

Tradicija Bogojavljenskog plivanja u Kraljevu specifična je i po tome što se održava na dve reke. Pored plivanja na Ibru, čuvari tradicije zaplivali su i na Zapadnoj Moravi u selu Čukojevac, gde je ove godine veliki broj mladića i devojaka učestvovao na plivanju za Časni krst na Bogojavljenje.

Pre početka plivanja, kao i svake godine iz porte Pokrovske crkve kroz selo je krenula litija u kojoj su učestvovali plivači ali i građani koji tradicionalno prate ovu manifestaciju.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.