Ovo su virusi koji trenutno „haraju“ među stanovništvom

Bol u grlu, kašalj, povišena temperatura, opšta malaksalost simptomi su sa kojima se veliki broj ljudi javlja poslednji dana u kovid ambulantu. Ono što ohrabruje jeste da nije svaka pojava povišene temperature kovid, već je posredi nekoliko virusa koji cirkulišu

Ono što trenutno muči veliki deo populacije jeste tridemija, covid 19 i respiratornom sinicijalnom virusu koji izazivaju brojne smptome kako kod dece tako i kod odraslih.

-Posete lekarima su uobičajene za ovo doba godine, iako su nešto veće u odnosu na period od pre mesec dana. Značajnijeg povećanja broja pacijenata nema u Kraljevu, a to znači da građani poštuju naše savete, primenju protivepidemijske mere nošenjem maske u zatvorenim prostorima. U odnosu na epidemijske razmere broj pacijenata zaraženih nekim od ovih virusa je mali, kaže dr Miroslav Radulović specijalista opšte medicine ZC „Studenica“.

Iako su simptomi opšti, odnosno gotovo isti i za virus covid 19, kao i za druge sezonske viruse, nije moguće utvrditi o kom virusu se tačno radi, bez prethodnog testiranja.

-Ne postoji jasna razlika koja diferencijalno odvaja grupe pacijenata. Jedini pravi pouzdan test jeste antigeni pcr test koji odvaja pacijenta obolelog od covida i običnog sezonskog virusa. Simptomi su isti, kašalj, povišena temperatura, curenje nosa, moguće dijareje.

Lekara savetuju građane koje imaju navedene simptome, sačekaju dan ili dva kod kuće, a ukoliko se stanje ne promeni sa temperaturom odu u kovid ambulantu, a bez temperature kod svog izabranog lekara.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.