Kraljevački matematički genije – Vuk Barlov

Učenik prvog razreda Gimnazije u Kraljevu, odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, petnaestogodišnji Vuk Barlov našao se na listi 112 „najboljih među najboljima“ osvojivši do sada brojne nagrade na takmičenjima iz matematike

Mladi Kraljevčanin do sada je osvojio brojne nagrade a tek je na početku srednjoškolskog obrazovanja. Prva nagrada na državnom takmičenju iz matematike, prva nagrada na matematičkom takmičenju Kengur, druga nagrada na takmičenju iz matematike Misliša, druga nagrada Integral kup Valjevo – u sedmom razredu, druga nagrada na državnom takmičenju iz matematike i zapažen uspeh na juniorskoj srpskoj matematičkoj Olimpijadi – tokom školske 2022/2023. godine, u osmom razredu, samo je deo nagrada koje je Vuk do sada osvojio.

Izvor/Foto: Grad Kraljevo

Vuk se našao na listi „najboljih među najboljima“ jer matematičke zadatke rešava „kao od šale“  a iako predano vežba sa profesorima i ima ogromnu podršku porodice i drugara, ono što je prosečnom čoveku nezamislivo, za Vuka je razonoda.

-Ljubav prema matematici se spontano razvijala, počevši od logičkih zadataka na početku školovanja, koji su, iz godine u godinu, postajali sve složeniji“, kaže Vuk, koji će, kako dodaje, sve dok mu to bude zanimljivo, nastaviti da se takmiči, do kraja srednje škole sigurno. Za njega je to svakako izazov, ali i već rutina. Još nije odlučio koji fakultet će upisati, smatra da još ima vremena za tu odluku.

Ovaj pretalentovani mladi genije pored matematike obožava i fudbal, koji uspešno trenira u FK „Kiker“ u Kraljevu i to na poziciji golmana. Navija za Real Madrid, a uzor mi je nekadašnji golman Madriđana i reprezentacije Španije Iker Kasiljas.

Iako Vuku nije jasno šta ima tako teško u matematici, on je verovatno jedan od dečaka za primer drugima. I škola i matematika i fudbal i druženje sa vršnjacima. Kad se ima volje sve se može a Vuk je pravi primer.

Na osnovu rezultata koje su učenici ostvarili na takmičenjima – zvaničnih rang-lista koje su dostavljali organizatori, a prema utvrđenim jasnim kriterijumima, formirana je ova lista učesnika takmičenja koji su najbolji među najboljima. Projekat nagrađivanja najboljih takmičara – „Takmičari generacije“, koji ističe uspehe učenika osnovnih škola, sa ciljem da neguje talente i promoviše pozitivne primere, kao i da pruži podršku da dalje razvijaju svoje talente i nižu uspehe, realizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Plaketu Vlade Republike Srbije za „Takmičare generacije“ – za ostvarene rezultate na takmičenjima učenika osnovnih škola u školskoj 2022/2023. godini, koju su potpisale predsednik Vlade Ana Brnabić i ministar prosvete Slavica Đukić Dejanović, i laptop – kao priznanje za postignute rezultate, Vuku Barlovu su predali predsednik Privremenog organa grada Kraljeva Predrag Terzić i rukovodilac Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković, na prijemu koji je organizovan za talentovanog maldog Kraljevčanina u Gradkoj upravi.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.