Apel Vatrogasne službe Kraljevo – Više pažnje tokom grejne sezone

Na teritoriji grada Kraljeva od početka grejne sezone evidentirano je 75 požara u kojima na sreću nije bilo žrtava, ali je pričinjena ogromna materijalna šteta. Iz Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Kraljevu upućen je apel građanima da posebno, tokom trajanja grejne sezone povedu računa o ložištima, dimnjacima, električnim pećima i grejalicama, kao i svim drugim izvorima grejanja kako ne bi došlo do požara.

Foto: Filter media/Arhiva

-Najčešći uzroci požara su neočišćeni i neispravni dimnjaci, odlaganje odeće gorivog materijala u blizini grejnih tela, nepažnja prilokom loženja peći na čvrsta goriva, neispravnost ili preopterećenje elektroinstalacija, kao i neispravne električne grejalice, kaže Dejan Pantelič, šef smene Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Kraljevu.

Pantelić dodaje da svi navedeni uzročnici požara mogu da se svrstaju pod ljudski faktor odnosno nepažnju.

-Proveravajte svakodnevno grejna tela. Moram da kažem da smo primetili da u kotlarnicama građani odlažu materijale kojima nije mesto tu, skladište se drva i druge gorive materije, pa tako usled nepažnje prilikom loženja, dođe do iskakanja varnica i nastanka požara, kaže Pantelić.

U Vatrogasno-spasilačkom bataljonu u Kraljevu upozoravaju građane da opasnost od požara najviše preti od nesavesnog ponašanja pojedinaca gde je u preko 95 odsto slučajeva upravo to uzrok požara.

Foto: Filter media

Iz Sektora za vanredne situacije još jednom je upućen apel svim građanima da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama ali i okruženju. Da provere ispravnost dimnjaka, peći na čvrsto gorivo kao i da ne ostavljaju uključene električne grejalice bez nadzora.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.