Apel saobraćajne policije – Vožnju prilagoditi uslovima na putu, obavezna upotreba zimske opreme

Na putevima u Kraljevu od početka ove godine nije bilo težih saobraćajnih nesreća iako je usled minulih praznika gustina saobraćaja povećana

Foto: Filter media

Zbog najavljenih snežnih padavina i niskih temperatura apelujemo na sve vozače da pre polaska na put, na prvom mestu adekvatno pripreme svoje vozilo kao i da obavezno koriste zimsku opremu, uz podsećanje da je u periodu od 1. novembra do 1. marta obavezna upotreba zimske opreme, kaže Miloš Kosovac, pomoćnik komandira Saoobraćajne policije u Kraljevu.

Zimska oprema podrazumeva upotrebu zimskih guma (pneumatika) gde dubina šara ne sme biti manja od 4 mm, dok na putevima van naselja gde se može očekivati sneg, led i poledica, neophodna je upotreba lanaca za sneg.

-Ministarstvo unutrašnjih poslova takođe apeluje na vozače da vožnju odnosno brzinu prilagode vremenskim uslovima, stanju puta, uslovima saobraćaja, da drže veće odstojanje u odnosu na vozilo ispred sebe i da ne ugrožavaju kako sebe tako i ostale učesnike u saobraćaju nepropisnom brzinom ili neprilagođenim rizičnim preticanjem, dodaje Kosovac.

Na putevima u Srbiji za prvih 11 dana, dogodio se veliki broj saobraćajnih nezgoda a čak 11 lica je izgubilo život. Kao uzroci za nesreće na putevima najčešće se navode prebrza vožnja, nepoštovanje saobraćajnih propisa, konzumiranje alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci uz otežane uslove na putevima usled snežnih padavina, leda i poledice.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.