U Kraljevu sutra protest dela zaposlenih u predškolstvu

Republički odbor Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije najavio je da će pružiti podršku sindikalnoj organizaciji Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“ u Kraljevu čiji su zaposleni zakazali protest u utorak, 12. decembra ispred zgrade lokalne samouprave u 13 sati

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije pokrenuo je pre mesec dana akciju da se doškolovanom kadru u predškolstvu, uključujući i vaspitače sa sedmim stepenom stručnosti, priznaju koeficijenti za obračun i isplatu zarade.

Nadu da će dugogodišnji problem biti rešen dale su im izmene Zakona o visokom obrazovanju kojim su diplome stečene na pomenuti način konačno sistemski priznate.

Problem, je, međutim, što u jednom broju opština i gradova sistematizacije radnih mesta ne predviđaju vaspitače sa obrazovanjem u nivou mastera.

Pripadajući koeficijenti nisu svuda priznati ni doškolovanim sestrama-vaspitačima, kuvarima i mnogim drugim zanimanjima u predškolstvu.

Sindikat kaže da diskriminacija doškolovanih vaspitača sa 7.1 stepenom stručne spreme i dalje postoji u najmanje 21 gradu širom Srbije, među kojima je i Kraljevo.

Iako imaju diplome master vaspitača, lokalne samouprave ih ne prepoznaju i isplaćuju im plate kao da rade sa višom stručnom spremom.

Uvođenje adekvatnih koeficijenata u skladu sa nivoom obrazovanja, predviđenih Vladinom uredbom, pre svega potrebno da sprovedu lokalne samouprave, ali od Ministarstva finansija očekuju da sa njima sarađuje po pitanju odobravanja preraspodela i drugih neophodnih budžetskih radnji, navode iz Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja i dodaju da će pružiti podršku kolegama koji su zakazali protest u Kraljevu, za utorak, 12. decembar od 13 časova.

-Ova predškolska ustanova je ujedno i najviše pogođena ovakvom politikom, jer nijednom jedinom vaspitaču nije priznat sedmi stepen, što znači da skoro polovina vaspitača diskriminisanih na ovakav način radi upravo u Kraljevu. Ističemo da ukupan broj zaposlenih o kojima ovde govorimo na nivou cele Srbije nije veliki – po evidenciji našeg sindikata, u opštinama gde smo prisutni, reč je o oko 250 zaposlenih koji su svakodnevno poniženi na svojim radnim mestima, dok je 4.343 vaspitača u Srbiji to pravo ostvarilo, naveli su iz sindikata predškolstva.

Oni su pozvali lokalne samouprave u Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Aleksincu, Sremskoj Mitrovici, Šidu i drugim opštinama da pod hitno reše ovaj problem.

-Pozivamo i sve članove Vlade Republike Srbije da pokažu odgovornost i izvrše pritisak kako na svoje kolege u Ministarstvu finansija, tako i na sve donosioce odluka da se doškolovanom kadru dodele koeficijenti koji zaslužuju, poručili su iz sindikata a prenosi „Danas“.

Republički odbor Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije doneo je odluku o održavanju protesta u četvrtak, 14. decembra, ispred sedišta Ministarstva finansija, sa početkom u 14 sati.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.