Bez struje i grejanja sa bolesnom majkom – Ovako živi borac prve kategorije u Srbiji

O Bojanu Jovančiću pisalo se više puta. Pomoć su mu obećali i čelnici grada Niša, ali ona nikada nije stigla. Zbog neuknjiženog stana, već pet godina živi bez struje i osnovnih uslova za život. Ovo je priča o mladom čoveku koji je ranjen dok se borio za Srbiju, koji je nakon ratišta oboleo, koji živi sa bolesnom majkom u dve hladne i mračne prostorije. Ovo je priča o čoveku kome je država okrenula leđa

Foto: Privatna arhiva

Bojan Jovančić iz Niša, borac prve kategorije zbog povrede koju je doživeo na ratištu a koja nije sanirana na vreme, dobio je trombofiliju a 2008. godine bio je u komi. Bojanova majka, koja je strepela pre mnogo godina dok joj se sin borio za Srbiju, bdela je nad njegovog bolesničkom posteljom mnogo puta. Sada je i ona obolela od kancera. Bojan i njegova majka žive bez struje pet godina, u hladnim i nehumanim uslovima nedostojnim čoveka. U centru Niša. U 21.veku.

-Majka je bolesna a ja zbog svoje bolesti ne mogu da radim.Živimo od 10.000 dinara mesečno invalidnine koju primam zbog 70 odsto telesnog oštećenja. Kuća u kojoj živimo, nije uknjižena i zbog toga već pet godina nemamo struju. Jako je hladno u obe prostorije i sedimo u jaknama i sa kapama, a noću često ne može da se zaspi od hladnoće, kaže Bojan.

Foto: Privatna arhiva

Udruženje „Bojevo bratstvo“ iz Kruševca pokrenulo je akciju kako bi pomogli svom saborcu. Obezbedili su solarne panele i akumulatore koji sada treba da se povežu, kako bi se obezbedilo grejanje.

-Njega je početkom godine posetila gradonačelnica Niša sa delegacijom i obećala da će stan biti uknjižen, međutim ništa nije urađeno i sve je ostalo na tom obećanju, oni i ovu zimu dočekuju u strašnim uslovima, kaže Siniša Jevtić, heroj sa Košara i upravnik Udruženja „Bojevo bratstvo“ koje je pokrenulo akciju.

Bojana i njegovu teško obolelu majku posetio je i narodni poslanik Srpske stranke Zavetnici Strahinja Erac, koji je ovom prilikom poklonio invalidska kolica, koja su neophodna teško oboleloj ženi.

Foto: Privatna arhiva

-Ovo je čovek koji je sve dao Srbiji, a od Srbije nije dobio ništa. Kroz ovu akciju moramo da pokušamo na sve načine da utičemo na one koji odlučuju o našim životima, a posebno o životima boraca, oni koji treba da budu na prvom mestu ovoj državi, kaže Erac.

Ukoliko želite da pomognete Bojanu Jovančiću i njegovoj majci uplate možete izvršiti na račun Fondacije „Bojevo bratstvo“ 200-361580101019-89, kako bi svojim malim doprinosom učinili da Bojan i njegova majka pored svih muka koje im je ovaj život dao, bar žive u uslovima koje zaslužuje svaki čovek na svetu.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.