Trinaest godina dugo sećanje – Noć u kojoj je Kraljevo pogodio razorni zemljotres

U noći između 2. i 3. novembra okolinu Kraljeva je pogodio zemljotres jačine 5,4 jedinice Rihterove skale u kojem su stradale dve osobe, a oko 200 ljudi je zadobilo lakše telesne povrede.

Izvor: Printscreen

Epicentar zemotresa bio je deset kilometara severno od Kraljeva, u selima Vitanovac, Vitkovac i Stubal, na putu Kraljevo–Kragujevac. Potres koji je trajao nekoliko sekundi osetio se i u svim većim gradovima Srbije.

Nažalost, živote je u zemljotresu izgubio bračni par, Natalija i Siniša Stašić, koji su stradali kada se na njih srušio krov porodične kuće u naselju Grdica.

Zemljotresom je najteže bilo pogođeno Kraljevo, gde je veliki broj kuća pretrpeo oštećenja – popucali su zidovi, a u stanovima su padali delovi nameštaja. Najveća oštećenja bila su u naselju Jarčujak.

Verovali ili ne

Ovako razorni zemljotresi naprave štetu koju je dugo nemoguće utvrditi, a kada konačno i dođe do tačne računice, cifre su ogromne. Za zemljotres u Kraljevu materijalna šteta procenjena je na dve i po milijarde dinara i to samo na individualnim stambenim objektima. Teže ili lakše je oštećeno oko 16.000 kuća, 8.500 stanova, 33 škole i nekoliko stotina privrednih objekata. Posledice zemljotresa osetilo je oko 80.000 Kraljevčana.

U periodu od godinu dana posle zemljotresa, uz pomoć Vlade Srbije, koja je obezbedila 2,3 milijarde dinara za sanaciju posledica zemljotresa, sagrađene su 462 montažne kuće, obnovljeno oko 13.000 domaćinstava, kao i 8.500 stanova, po projektu – Kraljevo pod krovom.

Desetak odsto sredstava dali su različiti donatori, privatna i javna preduzeća, udruženja, ambasade, bratski gradovi.

Narednih godinu dana ovom području je registrovano još oko 716 potresa jačine iznad jedne jednice Rihterove skale. Kako se nalazimo u seizmički aktivnom području, a kako na zemljotres nikada nećemo zaboraviti, ostaje nam da se nadamo da će nas zauvek zaobilaziti, bar ovi strašni potresi.

Na ovaj dan, prošle 2022. godine u popodnevnim satima Kraljevo se opet zatreslo. Taj zemljotres bio je mnogo blaži od onog iz 2010. godine, ali dovoljan da „pošteno preplaši“ stanovnike grada na Ibru, koji će kada god bi ih neko pitao o prirodnoj katastrofi koja je zadesila baš naš grad reći – ne ponovilo se.

Zemljotres u Kraljevu bio je jedan od najjačih koji je pogodio našu zemlju od kraja 19. veka, od kada se meri seizmička aktivnost na ovim prostorima.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.