Potpisan ugovor za izgradnju druge zgrade u Dositejevoj ulici

Za nešto manje od dve godine, biće izgrađeno 86 stanova i sprovedeno uklanjanje sedam oštećenih stambenih objekata, stoji u Ugovoru koji su danas potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, predsednik Privremenog organa grada Kraljeva Predrag Terzić i direktor firme „Ljuba invest“ iz Paraćina, Bogoljub Milenović.

Projekat urbane regeneracije Dositejeve ulice ovim Ugovorom trebao bi da udje u drugu fazu.

Od zemljotresa 2010. godine, zgrade u Dositejevoj ulici (obuhvaćene projektom) potpuno su devastirane, a do sada je izgrađena samo jedna ( 106 stanova) od četiri planirane zgrade.

Na sastanku prilikom potpisivanja Ugovora u zgradi Vlade RS, resorni ministar istakao je da ovaj projekat „iz različitih proceduralnih razloga“ jedno vreme nije rađen dinamikom koja se očekivala.

– Građankama i građanima Kraljeva mogu da obećam da će to ići brže i efikasnije jer to je obaveza i ti ljudi suviše dugo čekaju na svoje stanove, bez obzira na to što su ti stanovi bolji i što su dobili veoma povoljne uslove. Upućujem molbu kompaniji da izgradi ovu zgradu u roku, a mi ćemo stvoriti uslove za sledeće faze kako bi nastavili sa izgradnjom stanova onako kako je obećano građankama i građanima Kraljeva, naglasio je Vesić.

Pripremni radovi na izgradnji druge zgrade u Dositejevoj, kako je najavljeno tokom sastanka, počeće u ponedeljak. Rok za završetak radova je 20 meseci.

Podsetimo, prva javna nabavka za izvođenje radova na drugoj zgradi obuvaćenoj projektom Urbane regeneracije Dositejeve ulice u Kraljevu, završena je u avgustu 2021. Godine, ali od tada, iako je prošlo više od dve godine, radovi nisu ni započeti.

Prvoplasirani nije želeo da potpiše ugovor jer je došlo do naglog skoka cena građevinskog materijala, a porasla je i cena radne snage. Ni drugoplasirani nije želeo da potpiše ugovor, pa je na sastanku u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokušano da se pronađe zakoniti način da se potpiše ugovor kako bi radovi konačno počeli i kako bi stanovnici Dositejeve ulice mogli da se presele u novu zgradu. Jedino moguće rešenje bilo je raspisivanje novog tendera, za šta je bila neophodna saglasnost Razvojne banke Saveta Evrope. Po dobijenoj saglasnosti, raspisana je nova nabavka i kada je, nakon brojnih žalbi na tendersku dokumentaciju, završena javna nabavka, usledila je ponovna žalba, koja je konačno odbijena, tako da je sada, potpisivanjem Ugovora, došlo do nastavka procesa izgradnje druge zgrade u Dositejevoj ulici, obrazloženo je na sastanku.

Kako je na kraju sastanka najavio ministar Vesić, treća i četvrta faza će se raditi znatno efikasnije i brže, u saradnji sa Gradom Kraljevom.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.