Oprezno sa onlajn kupovinom na Crni petak

Najaktivniji period za kupovinu kako za prodavce tako i za kupce je početak prazničnog šopinga koji po tradiciji počinje Crnim petkom. Ali, kupovini onlajn na Crni petak treba pristupiti ozbiljno jer u to vreme „cveta“ sajber kriminal

Nedovoljna pažnja koju kupci obraćaju u želji da nešto „pazare“ onlajn što povoljnije, ne obrate pažnju na to da li je sajt za kupovinu autentičan. Izuzetno je važno da obratite pažnju na adresu sajta ali i da posebnu pažnju obratite na nepoznate prodavce.

Kako se izvode prevare pri onlajn kupovini

Metode i načini onlajn prevara iz godine u godine postaju sve sofisticiraniji i na prvi pogled teško prepoznatljivi. Prevaranti najčešće koriste metod fiktivne e-prodavnice koja izgleda kao legitiman šoping sajt, samo što robu koju poručite i platite nikada nećete dobiti.

Druga omiljena šema je sajt koji imitira poznatu platformu kao što je, recimo, Amazon. Kupac je uveren da kupuje od proverenog trgovca, jer sve izgleda potpuno isto, osim što u adresnoj liniji piše nešto drugo. Ponekad je razlika u samo jednom slovu (npr. amazzon.com umesto amazon.com), zbog čega je prevaru teže uočiti.

Prevaranti rado koriste lažne phishing sajtove i za „pecanje“ podataka. Dakle, ne samo što nećete dobiti robu koju ste platili, nego će iskoristiti vaše podatke s kartice da vam uzmu još novca.

Ipak, ovi rizici ne znače da treba potpuno da se odreknete svih prednosti onlajn kupovine. Stvar je u tome da samo treba da budete još oprezniji nego inače.

U nastavku teksta pogledajte nekoliko saveta za opreznu onlajn kupovinu:

Pre nego što kliknete „Kupi“, obavezno proverite legitimnost i sigurnost vebsajta. Uverite se da koristi sigurne veze (https://) i da poseduje odgovarajuće sigurnosne sertifikate. To će vam pomoći da zaštitite svoje lične i finansijske podatke. Koristite poznate prodajne platforme ili proverene onlajn trgovce kako biste smanjili rizik od prevare. Oprezno pristupajte sajtovima koji nude ekstremno velike popuste, posebno ako na njima niste ranije kupovali.

Nemojte unositi PIN kod prilikom kupovine putem interneta ili podatke za logovanje u elektronsko bankarstvo. Nemojte slati sliku kartice ili bilo kog dokumenta. Ovo nisu podaci potrebni za obavljanje onlajn kupovine. Takođe, banke vam nikada neće tražiti da mejlom ili porukom promenite svoje podatke, potvrdite lozinku ili slično, pa su ovakve vrste zahteva najčešće znak da je reč o prevari.

Internet kupovinu obavljajte na sajtovima koji nude zaštitu kroz dvofaktorsku autentifikaciju, tako što ćete kupovinu, na primer, potvrditi unosom koda koji ste dobili putem SMS poruke ili iz aplikacije za elektronsko bankarstvo.

Oprezno sa imejl ponudama koje zvuče previše primamljivo. Često sadrže linkove ka lažnim sajtovima koji mogu pokušati da vam izvuku lične podatke ili fajlove koji su zaraženi virusom. Ako ponuda zvuči previše dobro da bi bila istinita, verovatno nije.

Prilikom onlajn kupovine ne treba koristiti deljene WiFi mreže, niti mreže koje su otvorene. Najbezbednije je da budete na svom kućnom internetu ili internetu svog mobilnog operatera. Budite sigurni da je računar ili telefon sa koga plaćate bezbedan, neka to bude vaš računar ili telefon. Takođe bi bilo dobro da postavite dnevne ili mesečne limite za onlajn potrošnju putem platne kartice.

Redovno proveravajte izvode sa bankovnih računa i pratite transakcije na karticama kako biste brzo primetili eventualne nepravilnosti. Ukoliko primetite nešto sumnjivo, odmah obavestite banku.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.