Koliko „košta“ jednokratna isplata srednjoškolcima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je jednokratnu pomoć srednjoškolcima u iznosu od 10.000 dinara, koju smatra kako je rekao „veoma vanom pred praznike“

Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju dobiće 2,35 miljarde dinara (oko 20 miliona evra) za isplatu jednokratne novčane pomoći učenicima koji se nalaze u sistemu srednjeg obrazovanja, vidi se iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku. S obzirom da su procene da je za ovu jednokratnu meru potrebno 2,37 milijardi dinara, to znači da praktično ceo iznos dolazi upravo iz „rezerve“, kao i da će ona koštati više nego celokupan „redovan“ budžet za omladinsku politiku, piše Nova ekonomija.

Svim srednjoškolcima u Srbiji biće isplaćeno 10.000 dinara, a novac će biti prebačen lokalnim samoupravama, a zatim isplaćen roditeljima srednjoškolaca.

U školskoj 2022/23 godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, redovne srednje škole pohađalo je 234.919 učenika, dok je škole za učenike sa smetnjama u razvoju pohađalo 1.846 učenika.

To znači da je celokupan iznos potreban za ove namene 2,37 milijardi dinar, ili preko 20,25 miliona evra, pisala je Nova ekonomija.

Pored „pomoći“ za srednjoškolce, Vučić je najavio i da će studente na karticama (novim studentskim karticama koje je najavila država, a koje će biti i platne kartice) pored popusta umesto najavljenih 500 dinara – čekati „hiljadarka“.

Sa druge strane, država za „redovnu“ omladinsku politiku godišnje izdvaja 0,08 odsto republičkog budžeta, navode predstavnici civilnog sektora.

Izvor: Nova ekonomija

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.