Zavetnici Kraljevo: Do prošle godine u Narodnoj skupštini boračku populaciju niko nije pomenuo

Jedna od najbitnijih kategorija stanovništva, a koja trpi posledice loših ili neprimenjivih zakona – jesu borci. Još uvek se ne zna kada će borcima sa Kosova biti priznat borački staž

O boračkoj populaciji i njihovom statusu, danas su govorili kraljevački Zavetnici na konferenciji za novinare

-Mislim da kao neko ko je učestvovao u više ratova na prostorima bivše SFRJ, posebno ratova 90-ih, kao aktivni pripadnik 63. padobranske brigade, mogu sa sigurnošću da kažem, da u najvišem zakonodavnom telu naše zemlje, Narodnoj skupštini, nismo mogli nikada da čujemo nijednu jedinu reč o nama borcima iako je u poslaničkim klupama sedelo više oficira, sve dok narodni poslanik Strahinja Erac, čak nekoliko puta u svom obraćanju nije pomenuo boračku populaciju, kaže Borisav Beloica, član Gradskog odbora Srpske stranke Zavetnici u Kraljevu.

Borci se suočavaju sa nizom problema od završetka ratova pa do danas, a neko je konačno o tome govorio u Narodnoj skupštini što je, dodaje Beloica, veoma značajno za sve učesnike ratova.

-Kao neko ko je izgubio nogu u ratu mnogo vremena sam proveo u borbi sa svojim saborcima, braći po oružju, borili smo se za naša prava, kako bi poboljšali svoj status, kako bi odnos države za koju smo se borili prema nama bio bolji. Ulaskom Zavetnika u Narodnu skupštinu i posle govora poslanika Erca o našim problemima, glas svih boraca konačno se čuo. Mogu slobodno da kažem, da Erac ima apsolutnu podršku boraca da istraje u toj borbi, za sve nepravde koje su tokom godina učinjene borcima svih kategorija, dodaje Beloica.

Da su srpski borci ne samo najranjivija već i potpuno zaboravljena kategorija, najbolje svedoči primer jednog Kraljevčanina, o kome je danas govorio Beloica.

-Najbolji primer za to u kakvoj situaciji se nalazi naša boračka populaciji može poslužiti ovaj – jedan Refik Kurti dobio je banjsko lečenje u Vrnjačkoj Banji, dok naš saborac iz Kraljeva Saša Košanin i nakon više operacija i konzilijarnog predloga za oporavak, nije dobio odobrenje za odlazak na rehabilitaciju. Ovaj, samo jedan u moru primera istih ili sličnih, mnogo govori o našem položaju, zaključuje Beloica.

Tekst o problemima sa kojima se susreće boračka populacija, a o kojima je u Narodnoj skupštini govorio narodni poslanik Strahinja Erac možete pročitati OVDE

Da Zakon o boračkoj populaciji postoji, ali da se ne primenjuje, resorni ministar Nikola Selaković pravdao je i to administrativnim peripetijama. Selaković je boraveći pre nekoliko meseci u Kraljevu, rekao da država treba da pomogne borcima i na lokalu, da ostvaruju svoja prava, naročito onima koji su teškog materijalnog stanja. Ali ništa dok se ne utvrdi status borca.

Ipak, borci će, sudeći po odgovoru ministra Selakovića, morati malo da sačekaju kako bi Zakon koji već postoji, počeo i da se primenjuje. Ceo tekst možete pročitati na LINKU

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.