Sprovedena akcija besplatnih preventivnih pregleda u Kraljevu

Opšta bolnica „ Studenica“ u saradnji sa kraljevačkim Domom zdravlja, 15. oktobra, organizovala je besplatne preventivne preglede za se zainteresovane građane.

Tako su žene starije od 40 godina mogle da obave ultrazvučni preled dojke, dok su muškarci stariji od 49 godina imali mogućnost da urade PSA test kojim se može dijagnostikovati rani stadijum karcinoma prostate.

Tokom ove akcije pregledano je 310 građana Kraljeva i okoline.

Obavljena su 104 ultrazvučna pregleda dojke, a još toliko biće pregledano u narednih sedam dana. Od 104 pregledane žene njih osam je imalo nalaz sa sumnjom na bolest i one su upućene na dalju dijagnostiku-mamografiju.

Kada je u pitanju muška populacija, urađena su 102 PSA laboratorijska testa na karcinom prostate za građane Kraljeva i još 31 analiza za žitelje sa teritorije Vrnjačke Banje sa ukupno 19 pozitivnih nalaza.

Velika zainteresovanost građana za ove preglede, pokazuje i svest o tome da je prevencija u lečenju od najvećeg značaja. S obzirom na činjenicu da su karcinom dojke i prostate među najučestalijim karcinomima u Srbiji, ovakve akcije za naše građane su i više nego dobrodošle.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.