Popisivači na terenu – Počeo popis poljoprivrede

Učešće u Popisu obavezno, a svako odbijanje davanja podataka ili davanje netačnih podataka povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu

Popis poljoprivrede 2023. godine, koji će sprovoditi Republički zavod za statistiku u saradnji sa lokalnom samoupravom,a koji ima za cilj da obezbedi kontinuitet u prikupljanju podataka iz ove oblasti, počeo je prvog dana oktobra

Prema rečima predsednika Popisne komisije za pripremu, organizaciju i sprovođenje popisa poljoprivrede 2023. na teritoriji grada Kraljeva Dejana Ćajića, popisivaće se sva porodična poljoprivredna gazdinstva i gazdinstva pravnih lica i preduzetnika na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava.

Izvor/Foto: Grad Kraljevo

-Popis treba da nam pruži informacije o broju poljoprivrednih gazdinstava, zemljišnom fondu i kategorijama korišćenja zemljišta, površinama pod usevima, voćnjacima i vinogradima, navodnjavanju, upotrebi organskih i mineralnih đubriva, broju stoke i broju košnica pčela, broju poljoprivrednih mašina i objekata, broju ljudi koji obavljaju poljoprivredne aktivnosti, kao i informacije o drugim aktivnostima koje se obavljaju na poljoprivrednim gazdinstvima“, rekao je Ćajić ističući da su ovi podaci značajni kako bi se stekla realna slika o stanju u poljoprivredi: čime raspolažemo i šta nam je potrebno.

Posebna pažnja biće posvećena zaštiti podataka. Pravna lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom – zemljoradničke zadruge i privredna društva popisivaće se sami unosom podataka u elektronski upitnik.

Prvi, preliminarni rezultati Popisa biće objavljeni do 31. januara 2024. a konačni sukcesivno do 31. decembra 2025. godine.

50 popisivača obilaziće poljoprivredna gazdinstva na kraljevačkoj teritoriji

Izvor/Foto: Grad Kraljevo

Za potrebe Popisa na teritoriji grada Kraljeva angažovano je 50 popisivača, koji će, od 1. oktobra do 15. decembra, na terenu, prikupljati podatke metodom intervjua i unositi ih direktno u elektronski Upitnik na laptopu. Radu na terenu prethodila je obuka, koju je sproveo Republički zavod za statistiku, tokom koje su se budući popisivači upoznali sa teorijom i metodologijom Popisa, kao i sa radom u aplikaciji.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.