Kraljevački MUP o rezultatima za prvih devet meseci 2023. godine

Na području Policijske uprave u Kraljevu, u prvih devet meseci ove godine, ostvareno je stabilno stanje javne bezbednosti.Rad policijskih službenika obeležilo je brzo i efikasno rasvetljavanje svih težih krivičnih dela.

 U septembru, u Rudnu kod Kraljeva, brzom akcijom policijskih službenika rasvetljeno je krivično delo teško ubistvo i tom prilikom uhapšeno pet osoba, koje su nakon izvršenja ovog krivičnog dela, telo oštećenog stavili u takav položaj da izgleda kao da je nastradao u saobraćajnoj nezgodi.

Postupajući po prioritetima u radu, nastavljena je oštra borba protiv zloupotreba opojnih droga. U 360 realizovanih zaplena, oduzeto je 53,3 kilograma različitih vrsta opojnih droga i više od 683 hiljade komada psihoaktivnih supstanci. Najveće zaplene realizovane su u februaru, u Kraljevu, kada je u putničkom vozilu pronađeno 60 paketa sa 33 kilograma kanabisa i julu, u Ljigu, kada je u zajedničkoj akciji kraljevačke policije i Bezbednosno informativne agencije zaplenjeno 681 hiljada komada različitih vrsta tableta koje se nalaze na spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci. 

Suzbijanjem krijumčarenja i nedozvoljene trgovine zaplenjeno 935 bokseva cigareta.

Takođe, oblasti javnog reda i mira evidentirano je 347 prekršaja, što je za tri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Policija je obezbedila 799 javnih skupova, od kojih najviše sportskih – 716, na kojima je prisustvovalo oko 129 hiljada građana. 

Jedan od najnačajnijih prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova je zaštita bezbednosti učenika, zaposlenih u školama i škola, kao i očuvanje mira i sigurnosti svih građana. U cilju unapređenja i jačanja preventivne aktivnosti i očuvanja odlične saradnje sa predstavnicima Školske uprave, direktorima škola i lokalne samouprave održavani suradni sastanci povodom početka nove školske godine. Početkom nove školske godine pojačano je prisustvo policijskih službenika u zonama škola na području Kraljeva, Raške i Vrnjačke Banje. U cilju usvajanja znanja i veština dece o bezbednom ponašanju u stvarnom i virtuelnom okruženju, u vanrednim sitiuacijama i bezbednom učešću u saobraćaju, policijski službenici sprovode projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“. 

U oblasti bezbednosti saobraćaja evidentirano je 407 saobraćajnih nezgoda, što je za 10 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine. U nezgodama život je izgubilo devet osoba, odnosno 18 odsto manje u odnosu na devetomesečni period 2022. godine, dok je povrede zadobilo 280 osoba. Unapređenjem stanja bezbednosti saobraćaja, preduzimanjem mera pojačane kontrole, otkriveno je 27.274 prekršaja u ovoj oblasti.

Najčešći prekršaj je neprilagođena brzina – 11.583. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 935 vozača.

Dobri rezultati na otkrivanju ovih prekršaja, direktno su uticali da se broj saobraćajnih nezgoda koje su izazvane pod uticajem alkohola smanji za 12%. Policija je sankcionisala  37 odsto više vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci – 207. 

Od 8. maja do 30. juna, na teritoriji Republike Srbije sprovedena je akcija „Predaj oružje“, u kojoj su građani na području Policijske uprave u Kraljevu predali preko 1.800 komada oružja,  preko 130 hiljada komada municije i drugih minsko-eksplozivnih sredstava.

Službenici Odseka za upravne poslove u prvih devet meseci ove godine,  uručili su 12.633 putnih isprava i  13.461 ličnih karti i drugo. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.