Dok je trajala pandemija bili smo vam sve – Nović se obratio predsedniku Srbije

Pandemija, strah, kovid, bolnica, reči koje su nas pratile tokom tri godine epidemija Covid19 virusa. Na početku potpuna nepoznanica, šta nas to čeka. Neki prolaze sa blagim simptomima, neki sa ozbiljnim. Oni koji imaju potrebe odlaze na rendgen.

Gotovo svakog dana, tamo ih čeka Vladimir Nović, rendgen tehničar Opšte bolnice „Studenica“ Kraljevo. Vlado i njegove kolege, u svakoj smeni tokom čitave pandemije. Ovaj čovek koga su gotovo svi Kraljevčani upoznali, ako ne pre, onda tokom epidemije, radio je svoj posao. Nije propustio nijednu smenu, nije ni stizao da razmisli da li će i on da se razboli, jer njegov, kao i posao njegovih kolega je životni poziv, koji vole.

Izvor: Privatna arhiva

I ovo nije priča o heroju, jer je država vrlo brzo zaboravila na heroje iz pandemije, iste one koje smo svake večeri u 20 časova pozdravljali aplauzom, a koji su dane provodili u karantinu, daleko od porodica, radili „ludačke smene“, mnogi životom platili.

Ovo je priča o tome kako su ti isti medicinari zaboravljeni u toj meri da predsedniku svih nas, kako to često možemo čuti ili pročitati u medijima, moraju da pišu i da traže bar dostojanstvo i poštovanje. Pismo Vladimira Novića, rendgen tehničara upućeno predsedniku Srbije prenećemo u celosti:

Poštovani g dine Predsedniče

Mi zdravstveni, nezdravstveni radnici i saradnici ne tražimo mnogo da bi bili srećni .Dok je trajala pandemija bili smo Vam SVE ..spasavali živote ..čak smo i aplauze dobijali..Obećanja su se nizala ..MOJ HEROJ kartice bezvredne sa ograničenim rokom trajanja ,stanovi sa povlašenim cenama kvadrata kao i snage bezbednosti ..sve su pusta obećanja …

Dragi Predsedniče ..sa ovom platom ni dvočlana a kamo li tročlana porodica medicinskog radnika ne može da preživi od prvog do 20-tog a tek nemedicinskog i saradnika da preživljava…topli obrok i regres su tek nešto nedostižno . Samo fali ne dan, nedelja, mesec ,već sati će nas deliti od Odluke da Zdravstvo i soc.zaštita izađu na ulice da bi ostvarili svoja osnovna prava zagarantovana Ustavom RS.

Odlaze nam školovani dolaze prekvalifikovani …to će se odraziti kroz par godina na zdravstveni sistem ukupni ..nikoga ne ponižavam ali neki smo učili srednju školu 4 godine više skole 3 godine pripravnički 1 godina ..nije dovoljno godina dana ili dve da bi ušli u proces zdravstvene nege ..

Jadne higijenicarke sa 37.000 ne mogu do 8. u mesecu da prezive …

40% zaposlenih u Zdravstvu i soc.zaštiti nema rešeno stambeno pitanje ..obećali ste stanove po cenama kvadrata koliko i za snage bezbednosti i ? Ništa ni od tog obećanja …..tražimo dostojanstvo i poštovanje jer posao koji radimo ne može svako da radi

I na kraju ..znam da sve pratite zato i pišem javno …do neke naredne Korone i novih obećanja …

Vladimir Nović

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.