Crveni krst Kraljevo počeo obeležavanje meseca starih – Pažnja je ono što im fali

Volonteri Crvenog ksta Kraljevo prigodnim programom u Gerontološkom  centru Mataruška Banja, obeležili su Međunarodni dan starih, a u toku oktobra koji je posvećen najstarijim građanima, pripremaju još ovakvih aktivnosti.

-Za korisnike Gerontološkog centra, kao i svake godine i ove smo pripremili kulturno-umetnički program. Na taj način naši volonteri imaće priliku da se druže sa našim najstarijim sugrađanima, odnosno korisnicima centra za stare i da im na jedan lep način, mesec koji je posvećen njima učine zanimljivim, kaže Dragojla Vujović, stručni saradnik Crvenog krsta Kraljevo.

Izvor: Produkcija Melos

Starim licima, prema rečima Dragojle Vujović nedostaje pažnje, jer je treće doba života osetljiviji period za svakog čoveka.

-Ovakva druženja sa njima, posebno kada se osećaju otuđenima, neguju međugeneracijsku solidarnost kroz druženje i zanimljive aktivnosti. Mi iz Crvenog krsta zaista se trudimo posećujemo naše najstarije sugrađane, ne samo ovde nego i u okviru seoskih Mesnih zajednica i u onim najudaljenijim mestima na kraljevačkoj teritoriji, dodaje Vujović.

Prema demografskim podacima Srbija je zemlja starih. Svaki peti stanovnik Srbije ima više od 65 godina a tek svaki sedmi manje od 15 godina. UNICEF je Srbiju označio kao jednu od pet najstarijih nacija u Evropi.

Međunarodni dan starijh osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1990. godine.

Inače, ceo oktobar – Mesec starih, posvećen je ljudima u trećem dobu, brizi za njihovo zdravlje i poboljšanju kvaliteta života.

Poštovanje ljudskih prava starijih osoba – tema je ovogodišnje kampanje meseca starih

Foto: Filter media

Tema ovogodišnje kampanje „Poštovanje ljudskih prava starijih osoba kao ispunjenje vizije Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima: kroz generacije” podvlači važnost poštovanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i potvrđuje posvećenost promovisanju punog i jednakog uživanja svih ljudskih prava i osnovnih sloboda starijih osoba, i to: prava na slobodu od diskriminacije, na sigurnost, na slobodu od nasilja, na socijalnu zaštitu, na zdravlje, na rad i doživotno učenje, na ličnu svojinu i prava nasleđa.

Ovogodišnja kampanja  će pažnju umeriti na specifičnosti starijih osoba širom sveta u cilju uživanja njihovih prava i načina rešavanja kršenja tih prava, kao i na činjenicu da jačanje solidarnosti kroz jednakost i reciprocitet između generacija nudi održiva rešenja za ispunjenje ciljeva održivog razvoja.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.