Uskoro moguć nastavak radova na obnavljanju zgrada u Dositejevoj – Izvođač radova poznat do kraja meseca

Gotovo trinaest godina od zemljotresa u Kraljevu, početaka izgradnje, zastoja, odlaganja, stanari radničkog naselja u Dositejevoj ulici, uskoro bi mogli da dočekaju srećnije vesti.

Izvor/Foto: Grad Kraljevo

Završetkom javne nabavke za izbor izvođača radova u drugoj fazi Projekta stambene obnove posle zemljotresa, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je, po pribavljenoj saglasnosti Razvojne banke Saveta Evrope, iz čijeg se kredita finansira ovaj projekat, u junu ove godine objavilo poziv za učešće u javnoj nabavci za izbor izvođača radova na izgradnji druge zgrade sa 86 stanova uz rušenje sedam starih objekata iz kojih su preseljeni krajnji korisnici prve faze izgradnje.

Kako je istakao gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić u naznačenom roku dostavljene su četiri ponude, sve sa ponuđenim cenama nižim od procenjene vrednosti javne nabavke. Komisija će posle utvrđivanja ispravnosti i potpunosti zahtevane dokumentacije sačiniti predlog za odabir najpovoljnijeg ponuđača. Potpisivanje ugovora sa izvođačem trebalo da bude okončano do kraja ovog meseca.

Iako je rok za predaju ponuda od strane potencijalnih izvođača radova bio određen u julu 2023. godine, jedan od potencijalnih ponuđača je, pre isteka navedenog roka za dostavljanje ponuda, Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki podneo žalbu, koja je dovela do zastoja postupka. Nakon što je Republička komisija za zaštitu utvrdila da žalba nije osnovana i odbacila je u celini, postupak je nastavljen sa utvrđenim novim rokom za predaju ponuda.

Stanari očajni duže od decenije u strahu od rušenja oštećenih zgrada

Iako se ostali Kraljevčani neretko sete te 2010. godine kada je naš grad pogodio najjači zemjotres, postoje i oni građani, koji u tom užasu žive svakodnevno, plašeći se od svakog i najmanjeg potresa, jer su njihovi stanovi „tempirane bombe“ koje svakog trenutka mogu da se obruše.

Da nisu sedeli skrštenih ruku i čekali kada će država konačno da ih se seti, pokazali su nebrojano puta. Jedan od poslednjih u nizu protesta, svedoči o očaju stanara ovog dela Kraljeva Taj tekst možete pročitati OVDE

Samo da konačno krene

Kako je najavljeno, nakon završetka druge faze, projektom je u trećoj fazi planirano preseljenje krajnjih korisnika u drugu novoizgrađenu zgradu, kao rušenje preostalih postojećih objekata i izgradnja treće i četvrte zgrade.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.