Fizioterapeuti „Agensa“ obeležili svoj dan javnim časom sa sugrađanima

Na današnji  dan fizioterapeuti prigodnim aktivnostima žele da skrenu pažnju na mesto koje njihova struka zauzima u očuvanju i poboljšanju zdravlja ljudi

Fizioterapeuti Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Agens“ iz Mataruške Banje, danas su na Trgu srpskih ratnika održali javni čas sa sugrađanima i na taj način obeležili Međunarodni dan fizioterapeuta.

Kako ističu akcenat je uvek na fizičkoj aktivnosti i pokretu i dodaju da je balans između zdravog tela i zdravog duha neophodan.

Foto: Filter media

-Bitno je imati fizioterapeuta kraj sebe, kako bi pacijentu dao prave smernice, bilo da su u pitanju bolesti ili povrede, kaže Tamara Jovanović Milovanović, strukovni fizioterapeut.

Ovogodišnja tema obeležavanja dana fizioterapeuta je –  reumatoidni artritis, a „Agens“ u Mataruškoj Banji nudi rehabilitaciju, kako za ovaj široko rasprostranjeni zdravstveni problem  tako i za druge uz lekovitu banjsku vodu.

-Danas smo želeli da približimo našim sugrađanima sve ono što radimo u našoj ustanovi. Nažalost, korona nas je sve usporila, pa smo i mi u „Agensu“ imali daleko manji broj pacijenata u odnosu na period pre pandemije. Danas su nam kapaciteti skoro potpuno popunjeni. Statistički gledano na godišnjem nivou rehabilitujemo oko 4000 pacijenata, a kroz stacionar prođe oko 2500 do 3000 njih, kaže Nemanja Veličković, glavni terapeut Specijalne bolnice „Agens“.

Ljudi iz okruženja odavno znaju za sumpornu vodu u Mataruškoj Banji i za njena lekovita dejstva, ali cilj zaposlenih u ovoj ustanovi jeste da ljudima van našeg grada približe ono što ova rehabilitaciona bolnica nudi.

-Reumatoidni artritis, kao ovogodišnja tema obeležavanja svetskog dana terapeuta nije jedina dijagnoza kojom se mi bavimo. Tu smo za sve one koji imaju problem sa ortopedskim povredama, hiruškim, neurološkim i ginekološkim dijagnozama, gde se naša voda pokazala kao odlična u lečenju svih navedenih stanja, dodaje Veličković.

Broj pacijenata koji prođe kroz ovu ustanovu daleko je veći od broja zdravstenih radnika, kako terapeuta tako i lekara i sestara koji bi bili neophodni za posao koji se obavlja. Zaposleni u „Agensu“ se trude da pacijenti  ipak ne osete manjak osoblja i da najbolji mogući način pruže adekvatnu negu svima onima kojima je i neophodna.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.