Zavetnici Kraljevo: Zašto lokalna vlast napada i ruši sve ono što je duša grada?

Ova vlast već je uništila kultna mesta koja su simbol Kraljeva – Zadužbinu, „London“, zgradu stare kraljevačke opštine poznatiju kao „Šah klub“ pretvorili su ih u nekakve apoteke a sad je na red došao i restoran, bivši hotel „Pariz“

Foto: Filter media

Na današnjoj konferenciji za medije predstavnici Srpske stranke Zavetnici u Kraljevu podsetili su građane na aktuelnu vest koja se gradom na Ibru širi već nekoliko nedelja unazad, a tiče se nekadašnjeg hotela „Pariz“ – čuvenog mesta okupljanja svih Kraljevčana, a koji je od nedavno prešao u vlasništvo grada Kraljeva. Taj tekst možete pročitati OVDE

-„Pariz“ je svedok istorije ovog grada,142 godine je živeo pod raznim režimima, pod nemačkom i austrijskom okupacijom, prošao sankcije, muku i bedu i opstao, ali izgleda „naprednjake“ neće, rekao je Ivan Damljanović, član Gradskog odbora Srpske stranke Zavetnici.

Damljanović je podsetio da Srpska napredna stranka u Kraljevu želi da „uništi“ nekadašnji hotel a današnji restoran, kako bi proširila kapacitete Kraljevačkog pozorišta, dodajući da njihova stranka apsolutno nema ništa protiv održavanja kulturnog života u Kraljevu na visokom nivou, te da pozorište zaslužuje da ima adekvatan prostor.

-Smatramo da u ovom trenutku ni Grad, ni „Pariz“ a ni Kraljevačko pozorište neće imati „nikakvu vajdu“ od toga. Mi znamo da je Grad od firme „Nelt“ dobio „Pariz“, ali se pitamo šta je ova firma dobila za uzvrat od Grada, jer poznato je niko ništa u kapitalističkom sistemu „ne daje džabe“, dodaje Damljanović.

Kraljevački Zavetnici izrazili su bojazan da će lokalna vlast i pored svih javnih kritika proširiti Kraljevačko pozorište, na uštrb istorijsko-kulturnog mesta „Pariz“.

-Njima ništa ne znače ni kultura ni istorija ovog Grada. Još veću sumnju izaziva i „petljanje“ ministra građevine Gorana Vesića, koji je već kao sekretar za urbanizam Grada Beograda imao niz „afera“, Trg kod Spomenika kneza Mihajla, zatim čuvena „Skadarlija“, sve što je mogao da uništi i da uradi loše, uradio je tako da ne verujem da bi išta dobro učinio i u Kraljevu, naglašava Damljanović.

Na kraju konferenciji Zavetnici su pozvali sve Kraljevčane i one koji se tako osećaju, sve ljude iz kulturnog, političkog i javnog života, da „ustanu“ i da zajedničkim snagama spreče da lokalna vlast do kraja „uništi dušu“ ovog grada.

-Ako treba da se pravi novo pozorište, neka se pravi, ako postojeće treba da se preuređuje, postoji zgrada Doma Vojske koja stoji aman bespotrebno, a u kojoj već postoji sala koja može da se koristi za pozorište i ne samo za to, već i za dobar deo kulturnh dešavanja u Kraljevu, zaključuje Damljanović.

Zavetnici su podsetili i da je narodni poslanik Strahinja Erac već govorio na ovu temu u Narodnoj skupštini (tekst možete pročitati OVDE), kao i da će se na Republičkom nivou i dalje govoriti o ovom problemu svih Kraljevčana, makar kada je Srpska stranka Zavetnici u pitanju.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.