Tako mali a tako veliki – najmlađi Kraljevčani u borbi za Vasino lečenje

Čovek se ne rađa human, već se humanost uči i razvija lepim vaspitanjem. Detinjstvo je najpogodnije za razvoj humanosti, jer se dečiji duh najlakše oblikuje. Ako decu odmalena učimo da dele svoje igračke i slatkiše sa vršnjacima, kao i da pomognu starijima i onima kojima je pomoć neophodna, na dobrom smo putu da izrastu u ljude pune empatije, razumevanja i tolerancije

Od kada se pre mesec dana na socijalnim mrežama proširio apel za pomoć petogodišnjem Vasiliju Dimiću iz Kraljeva, koji se od februara meseca bori sa teškom bolešću, a nada u njegovo izlečenje nalazi se na ruskoj klinici, za koju je neophodna velika suma novca, brojni Kraljevčani uključili su se u akciju prikupljanja sredstava. Tekst možete pročitati OVDE

Izvor/Foto: Privatna arhiva

Gotovo svakog dana delile su se objave, pa je tako svako ponudio onoliko koliko je mogao. Neko slanjem SMS poruka, neko je prodavao svoje rukotvorine, kako bi novac prosledio za Vasino lečenje.

Kao društvo i sugrađani jednog predivnog dečaka, položili smo test. Ali pred svima nama, kao i pred Vasinom porodicom borba je duga, ali u trenutku kada svi pokažemo jedinstvo, sve postaje lakše a potpuno izlečenje sve bliže.

Međutim, oni koji su pokazali humanost kao mi „veliki“ i veću od toga su naši mali Kraljevčani. Osnovci, koji su igranje i bezbrižnost letnjeg raspusta, zamenili misijom, koju su ozbiljno shvatili – da pomognu malom Vasi da i njegov letnji raspust bude bezbrižan.

A onda su nastale najrazličitije ideje.

Devojčice su plele narukvice i prodavale limunadu za rashlađenje na improvizovanom štandu na Beranovcu.

Druga, nešto veća grupa prodavala je sokove u Karađorđevoj ulici na +40 stepeni.

Izvor/Foto: Milka Pajović Lakić

Ozbiljna ekipa koju čine osnovci kraljevačke škole „Braća Vilotijević“ u Jarčujku, prodaju bakine kolače, palačinke, hladno osveženje koje im mame i bake pomažu da pripreme.

Sa ponosom poziraju sa napravljenim transparentima sa Vasinom slikom i ne odustaju. Dok se ne skupi novac. I to je ono najveće u celoj priči. Iako su možda propustili po neki odlazak na bazen ili na fudbal, ovo leto pamtiće zauvek. Jer su baš ovog leta porasli, a da verovatno nisu ni svesni.

Izvor/Foto: Milka Pajović Lakić

Ovaj svetli primer humanosti koji dolazi baš iz našeg grada, pokazuje da kao društvo nismo potpuno zakazali, jer dok je ovakve dece „za nas nema zime“.

Za Vasilijevo lečenje u Rusiji možete postati SMS na 1532 na 3030 Fondacija „Budi human“ , jer do prvog odlaska na lečenje ostalo je još jako malo.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.