Proverite da li ste dobili poziv na vojnu vežbu – ukoliko se ne odazovete ovo su kazne

Ministarstvo odbrane objavilo je na svom sajtu Informaciju o pozivanju lica iz rezervnog sastava, radi saopštavanja rasporeda i vojne vežbe na teritoriji nadležnosti Uprave za obaveze odbrane

U poslednjih nekoliko nedelja sve više građana, vojnih obveznika dobija pozive na kućnu adresu za vojnu vežbu.

Odazivanje je kako se navodi, zakonska obaveza a svako oglušavanje o istu ili se na drugi način ne opravda izostanak, kazne mogu biti novčane ili zatvorske do 60 dana.

Višednevna vežba

Centar MO za lokalnu samoupravu Čukarica, Voždovac, Novi Beograd, Valjevo, Kraljevo i Leskovac: od 04. do 15.09.2023. godine

Centar MO za lokalnu samoupravu Voždovac, Novi Beograd, Valjevo, Šabac, Čačak, Požarevac, Smederevo, Kraljevo, Subotica, Sombor, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Kikinda, Novi Sad, Pancevo, Kruševac, Vranje i Zaječar: od 18.09. do 02.10.2023. godine

Jednodnevne vojne vežbe su predviđene za septembar, dok će se višednevne vojne vežbe odvijati od 4. septembra do kraja oktobra.

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i metrijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vežbu najviše do 90 dana u toku jedne godine.

Jednodnevne vežbe

Centar MO za lokalnu samoupravu Vranje, Kraljevo i Novi Pazar: 30.09.2023. godine.

Vežba se prekida odnosno odlaže u slučajevima: bolesti, ako je član domaćinstva istovremeno na služenju vojnog roka, polaganja ispita, učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima, međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama, usled smrtnog slučaja ili teške bolesti u porodici, nepogode koja je dovela do teškog materijalnog položaja.

Zahtev za odlaganje vežbe podnosi se teritorijalnom organu kod kojeg se lice vodi u evidenciji u roku od osam dana od dana prijema poziva za vežbu.

Rezervistima u radnom odnosu tokom obuke pripada naknada zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja.

Osobama u rezervnom sastavu koje samostalno obavljaju delatnost, tokom obuke pripada naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Licu u rezervnom sastavu koje nije osigurano po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne delatnosti, osiguraniku poljoprivredniku, kao i licu u rezervnom sastavu, koje prima penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti, za vreme vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke radi koje je pozvano, pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj rezervista koji se, bez opravdanog razloga ne odazove pozivu, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.