Popis poljoprivrede od 1. oktobra – Prijavljivanje za popisivača od 15. avgusta elektronski

U okviru projekta IPA 2018, Republički zavod za statistiku sprovodi Popis poljoprivrede 2023

Jedinice posmatranja su poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Republike Srbije, bez obzira na status (porodična gazdinstva, gazdinstva pravnih lica i preduzetnika).

Podaci će se prikupljati metodom intervjua na terenu od 1. oktobra do 15. decembra, na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava. Popisivači će dobijene podatke unositi direktno u elektronski upitnik.

Gazdinstva privrednih društava, zemljoradničkih zadruga i drugih oblika organizovanja sa statusom pravnog lica mogu da se popišu samostalno, unosom podataka u veb-upitnik, koji je dostupan od 1. juna 2023. godine.

Kako se prijaviti za popisivača?

Javni poziv (konkurs) za prijavljivanje kandidata za popisivače biće objavljen 15. avgusta 2023. godine u 8.00 sati na veb-sajtu Zavoda www.stat.gov.rs i sajtu Popis poljoprivrede 2023. popispoljoprivrede.stat.gov.rs, kao i u sredstvima javnog informisanja.

Prijavljivanje je od 15. do 21. avgusta 2023. godine, isključivo elektronskim putem, preko aplikacije koja je dostupna samo na veb-sajtovima Zavoda i Popisa poljoprivrede 2023.

Planirano je da u Popisu učestvuje 3.000 popisivača.

 Učešće u popisu je obavezno, a posebna pažnja u svim fazama realizacije biće posvećena zaštiti podataka koji će se prikupiti.

Detaljnije informacije, aktuelna obaveštenja, kao i pripremljena metodološka uputstva za sprovođenje Popisa poljoprivrede 2023, svi zainteresovani građani i kandidati za popisivače mogu naći na veb-sajtu Popis poljoprivrede 2023. 

Nakon sprovođenja Popisa poljoprivrede 2012. godine i Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018. godine, realizacija Popisa poljoprivrede 2023. obezbediće kontinuitet u prikupljanju strukturnih podataka iz ove oblasti. Prikupljeni podaci oslikaće stanje u poljoprivredi i koristiće se za statističke analize koje će omogućiti donošenje odgovarajućih odluka za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i njenom razvoju.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.