Meštani sela Metikoš ogorčeni – Ugušićemo se u smradu

Nekoliko dana unazad meštani sela Metikoš i Gornje Ratine u velikom su problemu koji kako su nam rekli traje godinama a preti da postane još veći.

Izvor/Foto: Privatna arhiva

Farma živine (ime poznato redakciji) koja posluje u Metikošima a čiji je kapacitet jedne hale od 9.000 do 15.000 pilića, u jednoj turi od 120-150.000 živine (a takvih hala ima čak 9) sa kojih se, kako su nam meštani rekli, širi „nesnosan smrad“ godinama. Sada postoji bojazan da će se u gornjem delu sela izgraditi nova farma, što je izazvalo revolt meštana koji su nam rekli da bi ovaj potez ugrozio arterijske bunare sa kojih se snabdeva 70 odsto domaćinstava.

 Od pre tri dana meštani su organizovali blokade kako bi izrazili nezadovoljstvo i sprečili izgradnju nove farme, jer ni od ove ne mogu „normalno da dišu“

-Ovaj protest nije politički, niti je protiv rada firme, već isključivo protiv smrada koji se širi kako našim tako i okolnim selima i izgradnje nove farme, koja bi u gornjem delu sela napravila još gori problem, jer bi osim što se „gušimo“ u neprijatnom mirisu, ugrozila i vodu kojom se snabdevamo. U slučaju da niko ne odreaguje i spreči izgradnju nove farme, meštani sela Metikoši, Gornja Ratina i dela Jovca mogu slobodno da se isele, rekao je portal Filter media meštanin Metikoša i učesnik blokada (ime poznato redakciji).

Kako smo nezvanično saznali, investitor je pre nekoliko dana uz posredstvo građevinske firme kao izvođača, hteo da otpočne izgradnju dovozeći tešku mehanizaciju, ali je nakon blokade puta od strane meštana, mehanizacija povučena.

Od svojih zahteva meštani ne odustaju, jer kako su nam rekli ne zanima ih ni politika niti bilo šta drugo, osim zdravlja njihovih porodica i njih samih.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.