Evo koliko će novca od države dobiti vlasnici domova koji su oštećeni u julskom nevremenu

Vlasnici domova koji su oštećeni u julskim olujama dobiće od države od 50.000 do 350.000 dinara bespovratne pomoći (odnosno od oko 500 do 3.000 evra). Za porodice kojima su se kuće srušile obezbeđena je pomoć od tri do četiri miliona dinara, u zavisnosti od toga koliko članova stanuje u domaćinstvu.

Procenjuje se da se deset porodičnih objekata srušilo zbog oluje, piše u uredbi o državnom programu pomoći koju je Vlada usvojila.

Domaćinstva od jednog ili dva člana kojima se kuća urušila zbog oluje, dobiće pomoć od tri miliona dinara (25.600 evra). Za domaćinstva od tri do četiri člana predviđena je pomoć od 3,5 miliona dinara (29.900 evra), a od pet i više članova četiri miliona dinara (34.100 evra).

Za domaćinstva kojima su kuće oštećene u oluju predviđene su pomoći različitih iznosa, u zavisnosti od kategorije oštećenja.

Procene su da je oko 11.000 domova oštećeno usled nevremena.

Za prvu kategoriju oštećenja opredeljena je pomoć od 50.000 dinara (426 evra), za drugu 100.000 dinara (850 evra), za treću 150.000 dinara (1.280 evra), za četvrtu 250.000 dinara (2.130 evra) i za petu 350.000 dinara (2.990 evra).

Vlada je 2. avgusta donela odluku da su jak olujni vetar, grad i kiša u julu imali status elementarne nepogode u 28 opština i gradova.

To su gradovi Novi Sad, Zrenjanin, Kragujevac, Kraljevo, Niš, Pančevo, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Subotica i Užice i opštine Požega, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Beočin, Vladimirci, Inđija, Veliko Gradište, Irig, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Ruma, Sečanj, Stara Pazova, Temerin i Šid.

O pozivu za prijavu štete na teritoriji Grada Kraljeva već smo pisali a taj tekst možete pročitati OVDE

Kako će se određivati kategorije oštećenja?

-U prvu kategoriju oštećenja spadaju zgrade sa oštećenjem krova, maltera, stakla, dimnjaka… Ukoliko je došlo do poplave, u prvu kategoriju bi spadale zgrade koje su bile pod voodm 24 časa, a u tom slučaju uključuje se i oštećenje podne obloge.

-U drugu kategoriju spadaju zgrade koje su znatno oštećene. To obuhvata oštećenje veće površine krovnog pokrivača, stakla, rušenje dimnjaka i pojava znatnijih površina ispucalog i opalog maltera, kao i pojava manjih pukotina u nosećim zidovima i mnogih pukotina u pregradnim zidovima.

-Treća kategorija obuhvata zgrade sa većim oštećenje krovne konstrukcije (kod kosih krovova), zidova, ispune, pregradnih zidova, stolarije… Pod oštećenjem iz ove kategorije podrazumeva se oštećenje nosećih elemenata krovne konstrukcije, manje pukotivne u armiranim betonskim stubovima, veće rušenje pojedinih pregradnih zidova i slično. U treću kategoriju spadaju i zgrade koje su bile 24 časa ili duže po vodom i tom prilikom je došlo do većih deformacija stolarije, otpadanja maltera i oštećenja instalacija.

-Četvrta kategorija podrazumeva obimnije oštećenje stubova i krovne konstrukcije, kao i rušenje dela krova. U ovu kategoriju spada i rušenje većeg broja pregradnih zidova ili njihove veće deformacije.

-U petu kategoriju spadaju zgrade gde je došlo do nekih od oštećenja iz prethodnih kategorija, a to su i deformisani i pojedini konstruktivni elemenati i oštećene instalacije.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.