Do sada ubijena skoro 21.000 svinja zbog kuge – Vlasnicima hitno puna finansijska nadoknada

Ministarstvo  poljoprivrede je navelo da je vlasnicima svinja koje su ubijene ili uginule jer su bile zaražene AKS predviđena puna finansijska nadoknada po hitnom postupku

Do sada je 20.738 svinja ubijeno na području Srbije zbog zaraze afričkom kugom svinja (AKS), objavilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.
Izvor: Pixabay

Na 1.343 gazdinstva u Srbiji je potrvrđeno 1.715 slučajeva AKS od čega je 1.176 uginulih.

AKS je potvrđena na teritoriji 38 opština, a u jednom gazdinstvu u naselju Lipnički Šor na teritoriji opštine Loznica potvrđen je prvi slučaj ove bolesti, što je i prvi slučaj u Mačvanskom okrugu.

U 2023. godini AKS je potvrđena kod 352 divlje svinje na teritoriji 25 opština u osam upravnih okruga.

Do danas je broj izvršenih aktivnih nadzora 322.995, objavilo je nadležno ministarstvo.

Zona ugroženog kruga (10 kilometara od centra zaraze) u kraljevačkoj opštini obuhvatila je tri sela –Lađevce, Bapsko Polje i Tavnik, nakon što je polovinom jula u Mrčajevcima otkrivena zaraza AKS virusom, a krajem jula i dva slučaja u selu Zablaće. Trenutno ovo su tri jedina sela na teritoriji Grada Kraljeva, koja se nalaze  zoni ugroženog kruga zaraze.

Apel Ministarstva poljoprivrede

Ministartsvo je apelovalo na vlasnike i držaoce svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru, kako bi se izvršila brza dijagnostika bolesti i u što kraćem periodu preduzele sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja afričke kuge svinja.

AKS se prvi put pojavila 2019. godine u Srbiji, a vakcina za ovaj virus, prema navodima Ministarstva poljoprivrede, ne postoji.

Kakve simptome daje AKS?

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima.

Naime, iznenadno uginuće jedne i više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42 stepena Celzijusa mogu biti znaci da je životinja zarađena.

Takođe, kao simptomi AKS se navode i krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa), krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje i kašljanje, povraćanje.

Kako je navela Uprava veterine, svinje ne treba hraniti pomijama, treba izbegavati pašno držanje svinja i sprečiti direktan kontakt sa divljim svinjama.

Takođe, osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću, a prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje je obavezna nadležnom vetrinaru.

Jedna od preporuka koju je Uprava navela, u cilju sprečavanja bolesti životinja je i postavljanje dezobarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.