Bertolini u Kraljevu: Privredni razvoj zadržaće mlade ljude u zemlji

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikola Bartolini posetio je Kraljevo. Bertolini je sa predstavnicima Grada obišao Matarušku Banju, Udruženje osoba sa autizmom i Regionalnu privrednu komoru Raškog i Moravičkog upravnog okruga.

Cilj današnje posete jeste obilazak svih projekata koje uz podršku Evropske unije sprovodi Grad Kraljevo a koji za cilj imaju unapređenje života građana.

Izvor/Foto: Grad Kraljevo

Podsetimo, kako smo pre nekoliko dana objavili u okviru Javnog poziva EU PRO Plus programa za projekte poslovne infrastrukture, dodeljena sredstva za realizaciju projekta „Revitalizacija Mataruške Banje”, čiji je cilj unapređenje turističke ponude Banje kroz rekonstrukciju ruinirane komunalne infrastrukture i revitalizaciju urbanog mobilijara. Od ukupne vrednosti projekta – 428.199 evra, EU PRO Plus obezbeđuje 360.535 evra, dok Grad učestvuje sa 67.664 evra. Tekst možete pročitati OVDE

Kako je rečeno, unapređenje vodosnabdevanja u Mataruškoj Banji planirano je zamenom vodovodne mreže u dužini od 5,3km, kako bi se stabilizovalo za oko 100 domaćinstava. Takođe, projektom je planirana zamena mobilijara, kanti za otpatke, klupa i opremanje dečjeg igrališta, a sve u cilju rehabilitacije Mataruške Banje.

Izvor/Foto: Grad Kraljevo

– Ovaj primer Kraljeva preporučujemo svima širom Srbije, jer predstavlja jednu združenu inicijativu lokalnog i evropskog nivoa da bi se rekonstruisala Mataruška Banja, čija će rekonstrukcija dalje omogućiti njen privredni razvoj, što će, opet, zadržati mlade ljude u zemlji“, rekao je Bertolini zahvalivši Gradu Kraljevu, Unopsu i svima koji su učestvovali u ovom projektu, jer, svi projekti koji za cilj imaju vodu, daju značaj i važnost vodi, predstavljaju životodavne projekte, rekao je Nikola Bertolini šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU, tokom posete Mataruškoj Banji.

Izvor/Foto: Grad Kraljevo

– Ovo je odlična vest za Matarušku Banju, za nove vlasnike Prirodnog lečilišta, ali i za sve Kraljevčane. Ukupno smo realizovali čak 21 projekat preko EU Pro i EU Pro plus programa, a njihova ukupna vrednost iznosi 1,2 miliona evra. Posle rekonstrukcije Atletskog stadiona u Kraljevu, izgradili platformu koja omogućuje osobama sa invaliditetom, ali i majkama sa malom decom, da brže stignu do Atletskog stadiona, kao i do rekonstruisanih terena pod obalom. Obezbedili smo sredstva za projektno-tehničku dokumentaciju za odvođenje atmosferskih voda u Šeovcu i, kada budemo realizovali ovaj projekat, to će biti veoma značajno za sve privrednike koji imaju privredne objekte, fabrike, proizvodnju, svoje firme u Šeovcu, istakao je gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić, dodajući da je ulaganjem u rekonstukciju hotela „Mineral“ u Bogutovačkoj Banji, zaposlen veliki broj nekadašnjih radnika ali i mladih ljudi, kao i da sve veći broj ljudi svakodnevno u sve većem broju posećuje Bogutovačku Banju.

Dejan Antonijević direktor preduzeća „Ekonom“ Ušće, koje je privatizovalo Prirodno lečilište Mataruška i Bogutovačka Banja, koje se nalazilo u stečaju, rekao je, uz zahvalnost na pomoći od strane EU na pomenutom projektu, da je rekonstrukcija „Termala“ počela.

Izvor/Foto: Grad Kraljevo

– Nadam se u naredne dve godine da će kompletna rekonstrukcija hotela biti završena. Radi se o 8.000 kvadrata, uradićemo spa-centar, otvoreni bazen, kompletnu rekonstrukciju hotela.

 Udruženje osoba sa autizmom u Kraljevu

Izvor/Foto: Grad Kraljevo

Bertolini je nakon posete Mataruškoj Banji u pratnji predstavnika Grada, posetio i Udruženje osoba sa autizmom u Kraljevu gde za projekat Uspostavljanje i razvoj usluge dnevnog boravka za osobe sa autizmom odnosno za uspostavljanje funkcionalne usluge dnevnog boravka za najmanje 40 osoba sa autizmom kroz stvaranje uslova i licenciranje službe dnevnog boravka za osobe sa autizmom, pripremu nacrta zakonskih akata neophodnih za planiranje i finansiranje usluge dnevnog boravka, kao i nabavku materijala potrebnog za aktivnosti, Evropska unija, od ukupno 28.884 evra, učestvuje sa 25.985 evra.

– Mladi sa posebnim potrebama zaslužuju svu pažnju koja može da im se posveti i tu pažnju posvećuju zajedno u partnerstvu Evropa i Srbija. Oni dobijaju ovde podršku od udruženja, od lokalnih vlasti, centralnih vlasti i od nas sa evropskog nivoa, što je partnerstvo koje daje odlične rezultate, istakao je Bertolini.

Regionalna privredna komora Raškog I Moravičkog okruga u Programu “zelene energije”

Izvor/Foto: Grad Kraljevo

Posetu Gradu Kraljevu Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, završio je posetom Regionalnoj privrednoj komori Moravičkog i Raškog upravnog okruga. Cilj projekta u koji je Program uložio 29.639 evra, od ukupno 32.710, jeste doprinos unapređenju znanja i kompetencija oko 200 predstavnika malih i srednjih preduzeća u oblasti korišćenja „zelene energije“ u Raškom i Moravičkom okrugu, uključujući i razvijanje koncepta solarnih izvora energije za 20 preduzeća.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.