Zalihe mleka dosta smanjene, mlekari nemaju nameru da podignu cenu otkupnog mleka

Na pitanje proizvođača mleka kada mlekare planiraju podizanje otkupne cene mleka, odgovoreno im je da sve zavisi od tržišta, odnosno, od ponude i potražnje

Kako je saopštilo Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, sinoć je u Bresnici održana peta skupština ovog udruženja. Pored velikog broja članova ovog udruženja, skupu su prisustvovali i članovi drugih, sličnih udruženja, ali i predstavnici tri mlekare: vlasnik mlekare Dukat iz Kraljeva, vlasnik mlekare Seničić iz Kraljeva, kao i predstavnik mlekare Kuč iz Kragujevca

Zbog svih problema, članovi Udruženja traže hitan sastanak u Vladi Srbije, i on će, prema rečima ministarke Jelene Tanasković, biti održan u najkraćem roku, a na njemu će učestvovati predstavnici svih mlekara.

U saopštenju Udruženja stoji i da su prozvođačima mleka, mlekari rekli da podizanje otkupne cene zavisi od tržišta, odnosno od ponude i potražnje kao i da su prelevmani na sireve urodili plodom, i jednim delom smanjili uvoz, ali da je uvoz biljnih sireva još uvek problematičan.

Predstavnici mlekara rekli su da su zalihe mleka dosta smanjene, ali da nemaju nameru da podignu cene otkupnog mleka. Kako su istakli, očekuju potražnju za sirovinom u narednih mesec dana, kao i da se povećala potražnja mlečnih proizvoda, tržište je krenulo, ali je primetna smanjena kupovna moć stanovništva, a time i kupovina mlečnih proizvoda u Srbiji, kaže u saopštenju predsednik Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja.

Kako je u saopštenju navedeno, borba za spas mlečnog govedarstva se nastavlja,a najveći problem je nekomunikacija s velikim mlekarama, pošto otkupne cene variraju u zavisnosti od mlekare, i trenutno se kreću od 24 do čak 70 dinara po litri.

Država mora pokazati snagu i rešenost da zaustavi dalje propadanje i gašenje farmi. Vreme je da seljak već jednom stane na stabilne noge, naveli su zabrinuti proizvođači mleka.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.