Sindikati traže povećanje minimalca za 2024. godinu za najmanje 20 odsto

Predstavnici Ujedinjenih granskih sindikata“Nezavisnost“ i Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) tražiće povećanje minimalne zarade za 2024. godinu za više od 20 odsto.

Predsednica „Nezavisnost“ Čedanka Andrić rekla je da još nije dogovorena strategija za pregovore o povećanju „minimalca“ za narednu godinu, koji počinju sredinom avgusta, ali da, s obzirom na visinu inflacije, povišica ne može da bude manja od 20 odsto, prenela je Beta.

-Tražiće povećanje minimalne zarade više od 20 odsto. Troškovi života su porasli 30 odsto, a minimalna zarada već zaostaje za minimalnom potrošačkom korpom oko 12.000 dinara, rekla je Andrić.

Dodala je da minimalna zarada od oko 40.000 dinara za ovu godinu mngo zaostaje za minimalnom potrošačkom korpom koja košta oko 52.000 dinara.

Andrić je rekla da nema preciznih podataka o tome koliko radnika prima minimalnu zaradu, ali da se procenjuje da tu platu ima 400.000-500.000 ljudi.

-Objektivniju sliku o zaradama daje medijalna zarada koja je u aprilu iznosila 63.954 dinara, što znači da je polovina zaposlenih primala do tog iznos, rekla je Andrić.

Sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović rekao je da će taj sindikat verovatno tražiti povećanje minimalne zarade od 20 do 25 odsto.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da su poslodavci bili spremni da prihvate povećanje minimalca i za ovu godinu uz olakšice, ali da država nije prihvatila zahtev sindikata.

-Ministar Siniša Mali je na pregovore pre mesec dana došao sa statistikom prema kojoj nije bilo razloga za povećanje zarade za ovu godinu. Priznao je da je inflacija početkom godine bila visoka, ali je rekao da će se smanjiti krajem godine, rekao je Atanacković.

Pregovori socijalnih partnera – Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i poslodavaca, vođeni pre više od mesec dana, na dva sastanka nisu bili uspešni, jer su predstavnici države tvrdili da treba da razgovaraju o povećanju minimalca za narednu godinu, a sindikati su tražili da se pregovara o povećanju za ovu godinu.

Izvor: Nova ekonomija

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.