OŠ „Vuk Karadžić“ u Ribnici više neće biti jedan od najvećih zagađivača okoline

Unapređenje energetske efikasnosti u jednoj od najvećih škola u Kraljevu, Osnovnoj školi „Vuk Karadžoć“ u Ribnici, koje je počelo u februaru mesecu, biće završeno naredne nedelje.

Učenici ove škole, novu školsku godinu dočekaće u novoj, saniranoj školi, uz savremenije uslove, budući da je stari kotao zamenjen savremenim kotlom na gas, koji će umnogome smanjiti zagađenje vazduha, koje je predstavljalo problem, ne samo za učenike i nastavni kadar, već i za čitavu okolinu.

Izvor/Foto: Vladimir Vasić/Grad Kraljevo

-Uz veliku pomoć Ministrarstva rudarstva i energetike, uspeli smo da uradimo izolaciju ove, jedne od najvećih školana našoj teritoriji, ali i da zamenimo stari kotao, savremenim na gas, rekao je Predsrag terzić, gradonačelnik Kraljeva prilikom obilaska radova koji se privode kraju.

Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ obišla je i resorna ministarka Dubravka Đedović.

Izvor/Foto: Vladimir Vasić/Grad Kraljevo

– Svedoci smo da će ova škola, iz 1928. godine, koja ima izuzetno dugačku tradiciju, moći da nastavi rad u savremenijim i lepšim uslovima, pre svega sigurnijim i energetski efikasnijim. Bitno je da ulažemo u ovakve objekte zbog komfora nastavnika i učenika, ali i sa aspekta manje potrošnje električne energije i očuvanja životne sredine“, istakla je ministarka, i dodala d je srećna jer će đaci, od 1. septembra ući u novu, rekonstuisanu školu, sa lepšim uslovima za učenje, a nastavni kadar u bolje uslove za rad.

U sanaciju ove kraljevačke škole, koji pohađa ukupno 917 učenika, uz dva izdvojena odeljenja na Beranovcu i u Kamenici,  uloženo je 32 miliona dinara, od kojih je oko 70 odsto sredstva iz Ministarstva rudarstva i energetike i oko 30 odsto iz budžeta Grada Kraljeva, a do sada su Ministarstvo i Grad uložili oko 90 miliona dinara u povećanje energetske efikasnosti.

– Sanacijom ćemo uspeti da smanjimo račune škole za struju i grejanje za nekih 40 odsto, a emisija ugnjen-dioksida će se smanjiti za 66 odsto, izjavila je ministarka Đedović, pa istakla da će na sledećem javnom pozivu prijava biti moguća tokom cele godine kako bi građani imali mogućnost da obezbede neophodna sredstva i naprave individualni plan da poboljšaju svoje domove i stambene jedinice. Tako je najavljena i dalja saradnja između Grada Kraljeva i Ministarstva rudarstva i energetike, za sve građane Kraljeva koji, kao i prethodnih godina, žele da zamene staru i dotrajalu stolariju kako bi njihove kuće i stanovi bili energetski efikasni i trošili manje energenata, ali ujedno i uštedeli i manje zagađivali životnu sredinu.

Izvor: Grad Kraljevo

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.