Majka i sin već tri dana ispod mosta, još uvek nema trajnog rešenja

Milena i Milan Zorić već tri dana žive ispod Ribničkog mosta, nakon što ih je, kako su nam rekli, iz kuće u kojoj su živeli izbacio Milenin brat.  Služba za socijalni rad u Kraljevu ponudila je trenutno rešenje, ali porodica Zorić želi da se njihov stambeni problem reši trajno.

Foto: Filter media

– Ja sam dijabetičar i sledeće godine treba da operišem kuk. Sin je prošle godine imao saobraćajni udes u kome je polomio rebra i ima hematom na vratu, ali on je radno sposoban. Trenutno nije tu, jer je otišao da nam dopuni baterije na telefonu, rekla nam je Milena Zorić kada smo je posetili.

Foto: Filter media

Milena i njen sin Milan živeli su sa Mileninom majkom u kući koja se nalazi u vlasništvu njenog brata od septembra meseca, ali prema njenim rečima brat nije više želeo da oni budu na ovoj adresi.

– Nismo imali gde, došli smo ovde sa stvarima koje imamo, dobri ljudi nam pružaju pomoć. Bila sam korisnik Centra za socijalni rad, ali više nisam. I sin i ja smo na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Nadamo se da će se naći neko rešenje za nas, jer u tu kuću se ne vraćamo, dodaje Milena.

U Centru za socijalni rad u Kraljevu kažu da su porodici Zorić ponudili rešenje problema u skladu sa pravima o socijalnoj zaštiti.

Foto: Filter media

– Odmah po prijavi građana policija je izašla na teren, ponudila porodici nakon obavljenog razgovora da se vrati u pomenutu kuću. Oni su to odbili, na šta imaju potpuno pravo, i nakon utvrđivanja da im medicinska pomoć nije potrebna, dobili smo prijavu o ovoj porodici od strane policije. Naš socijalni radnik je jutros izašao na teren, gde je u razgovoru sa gospođom, koja je do marta meseca bila korisnik socijalne pomoći, saznao da se radi o porodičnom problemu, da joj je majka sa kojom je živela u kući brata koji je vlasnik nekretnine otišla u Nemačku.

Radnica Centra za socijalni rad ponudila joj je rešenje u vidu plaćanja tromesečne kirije (po Odluci o pravima o socijalnoj zaštiti), jer mi nemamo praznih stanova, niti grad ima stanova za raseljavanje u ovom trenutku, već samo definisano gradskom Odlukom pomoć u plaćanju stanarine do tri meseca, što je gospođa Milena u prvom trenutku odbila, rekla je za portal Filter media, Svetlana Dražović, direktorka Centra za socijalni rad Kraljevo.

Porodica do marta bila korisnik socijalne pomoći

Porodica Zorić bila je korisnik novčane socijalne pomoći nekoliko godina unazad, rečeno nam je u Centru za socijalni rad. Ali u martu mesecu, u reviziji prava, Milena Zorić je odustala od postupka.

– Gospođa je izjavila da nije znala da treba da prijavi boravak majke koja ima penziju. Nije donela dokaz o tome, zapravo o visini penzije , iz kog razloga mi tačno ne znamo, ali je u tom trenutku odustala od tog zahteva. U međuvremenu se nije javljala Centru, niti signalizirala bilo šta, niti nam se obraćala po bilo kom osnovu, niti je bila odbijena za bilo šta u vidu pružanja bilo kakve pomoći, dodaje Dražović.

Kako nam dalje objašnjava direktorka CZR, Milena je odbila i zbrinjavanje, jer ne želi da se odvaja od sina, koji nije za zbrinjavanje, želi da ostanu zajedno, što je njihovo potpuno pravo. Ipak, otišla je u filijalu Centra za socijalni rad kako bi prihvatila ponuđenu socijalnu pomoć.

– Došla sam da prihvatim socijalnu pomoć koja mi je ponuđena, ali za kiriju još ne znam, nemojte da pišete da sam prihvatila jer još nisam. Sin i ja zvali smo nekoliko oglasa, te kirije prelaze ono što nam je Centar ponudio. Ukoliko nađemo nešto što ćemo moći da platimo tim novcem,tada ću prihvatiti pomoć. Ali šta ćemo mi nakon ta tri meseca? U zimu da opet idemo pod most, pita se Milena.

Građani Kraljeva svakodnevno donose pomoć ovoj porodici, hranu, vodu, dušek za spavanje i posteljinu jer su do juče spavali na sunđerima bez adekvatnih pokrivača.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.