KUD Oplanići – Proslava letnjeg Aranđelovdana i humanitarna akcija

Kulturno umetničko društvo is sela Oplanići istoimenog naziva, u sredu 26. jula organizovaće proslavu slave Crkve Svetog Arhangela Gavrila uz bogat kulturno umetnički program.

Liturgija i sečenje kolača počinje u 8 časova. Program se nastavlja od 11 časova u porti crkve u Oplanićima, uz brojne goste – FA „Sveti Nikola“ iz Trstenika, KUD „Župa“ iz Aleksandrovca, CK „Žiča“ iz Žiče, KC „Samaila“ iz Samaila, KUD „Moravac“ iz Adrana uz domaćine KUD „Oplanići“

Izvor/foto: KUD “Oplanići”

Ovogodišnja proslava slave matične crkve imaće i humanitarni karakter. Naime, tokom ovog važnog praznika za selo Oplanići, organizatori će sprovesti i prikupljanje novčanih sresdtava za lečenje Veljka Vukomanovića, njihovog mladog meštanina koji je postradao prošle godine u saobraćajnoj nesreći.

Organizatori su pozvali sve meštane ali i ostale Kraljevčane, da tokom ovog dana posete njihovo selo i uživaju u programu koji decenijama ima za cilj – očuvanje srpske tradicije.

O KUD –u „Oplanići“

KUD Oplanići formiran je 1988 godine, osnivač grupe i solista je Ratsko Milenković rođen u selu Oplaniće 1929 godine. Mnogo godina ranije pevalo se i družilo. Prvi nastup su imali u emisiji “Selima u pohode“. Sve što se radilo bilo je na ponos sela i samih meštana. Za sobom imaju uspešnu karijeru zapisanu na dve kasete, sa 50-etak, tradicionalnih pesama kao trajne ahrivske snimke za radio Beograd. Nastupali su uspešno na mnogim manifestacijama: Beogradski pobenik 2005 godine, Novembarske nagrade grada Kraljeva, višetruki su pobednici na saboru u Topoli, međunarodnom festivalu u Niškoj Banji, „Čobanskim danima” u Kosjeriću, Sabora „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”. Pesme koje su proslavile ovaj KUD i dovele do toga da za RTS snime kasetu su: Oj Moravo mutna vodo, Oj Zorice Zoro moja, Jedna zvezda preko neba šara i Sa planine vetar duva.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.