Kraljevu za razvoj infrastrukture tri i po miliona evra za narednih pet godina

Grad Kraljevo dobiće 3.488.574 evra za realizaciju projekata u oblastima rehabilitacije i rekonstrukcije postojeće saobraćajne infrastrukture do 2028. godine

To predviđa Okvirni sporazum o sprovođenju Projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava (LIID projekat).

Ovaj projekat će realizovati Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije po osnovu Sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Ugovora o kreditu između Francuske agencije za razvoj i Republike Srbije.

Ukupna vrednost sredstava koja će biti na raspolaganju lokalnim samoupravama je 265.200.000 evra.

Sredstva se mogu koristiti za izgradnju novih pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, izgradnju sistema za odvodnjavanje, sanaciju klizišta, ojačavanje obala, ozelenjavanje, rešavanje problema nasleđenog zagađenja, javne rasvete, unapređenja sistema za upravljanje i regulisanje saobraćaja, parkiranja, bezbednosti saobraćaja i slično.

Realizacija projekta će trajati do 30. novembra 2028. godine, a planirano je da 145 jedinica lokalne samouprave dobiju bespovratna sredstva za realizaciju projekata na svojoj teritoriji.

Visina bespovratnih sredstava koja će biti dodeljena definisana je prema unapred utvrđenoj formuli, a na osnovu parametara: broj stanovnika, površina, indeks razvijenosti i ranjivosti na klimatske promene.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.