Kraljevčanin dobitnik najvećeg priznanja za razvoj planinarstva u Srbiji

Dragan Jovanović poznatiji Kraljevčanima pod nadimkom Gigo, dugogodišnji je planinarski aktivista. Za preko četiri decenije od kada se bavi planinarstvom, prošao je sve kategorije, od planinara, do planinarskog vodiča treće kategorije, do predsednika PSK „Železničar“

Nedavno dobijeno priznanje, svakako je kruna njegove dugogodišnje karijere u ovom sportu, kada je na poslednjim danima planinara, u selu Ždrelo ( Petrovac na Mlavi), Dragan Jovanović Gigo, je iz ruku predsednika PSS-a gospodina Isa Planića, dobio najveće priznanje PSS-a, Plaketu za dugogodišnji rad na razvoju planinarstva u Srbiji.

Foto: Privatna arhiva

PSK „Železničar“ – od nule do zavidnog nivoa

 Od 2005. do 2023. godine bio je predsednik PSK „Železničar“. Klub koji je bio pred gašenjem, uz pomoć svojih saradnika , podigao je na najveći nivo. Organizovao je veliki broj lokalnih, tradicionalnih i republičkih akcija sa učešćem planinara iz cele Srbije, ali i Severne Makedonije, Republike Srpske, Crne Gore, Bugarske.

Uspeh PSK „Železničar“ beležen je iz godine u godinu

Za masovnost u učešću planinara na republičkim akcijama, PSK„ Železničar“ je u tom periodu osvajao prva mesta na rang listi Planinarskog saveza Srbije : 2010., 2015., 2016., 2017., 2018., 2019. godine. Klub je pod rukovodstvom Dragana Jovanovića – Giga dobio i : Diplomu zaslužne sportske organizacije grada Kraljeva 2016. godine, Diplomu železnica Srbije, Povelju kapetana Miše Anastasijevića od strane Privredne komore Srbije za razvoj planinarstva. Klub je 2021. godine imao čast da na Rudnu organizuje „Dane planinara“, najveću akciju u toku godine Planinarskog saveza Srbije, uz učešće oko 1300 planinara iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije , Republike Srpske. U toku ta tri dana, osim pešačenja,  održana su prvenstva Srbije u planinskoj orjentaciji i  treking ligi. 

Za vreme dok je bio predsednik kluba Dragan Jovanović je, uz pomoć nekolicine članova, organizovao i obeležio preko 20 planinarski staza , u dužini od 515 kilometara.

Kraljevčanin koji je jedan od najzaslužnijih za uspehe u minuloj deceniji, kada je ovaj planinarski klub u pitanju, svakako je zasluženo dobitnik najvećeg priznanja u ovom sportu. Nadamo se da će klub i u naredni godinama postizati uspehe, a Gigo nastaviti da radi ono što je pokazao da ume, da planinarski sport, bar kada je naš grad u pitanju, održava i dalje na visokom nivou, baš kao i u godinama pre.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.