Ivanjdanski pomen meštanima Obrve stradalim u Balkanskim, Prvom i Drugom svetskom ratu

Već osam godina na današnji praznik, meštani Obrve, moravskog sela nadomak Kraljeva, okupe se oko spomen-obeležja podignutog pre 65 godina, kako bi, polaganjem venaca, odali počast svojim precima palim za slobodu u Balkanskim ratovima, Prvom i Drugom svetskom ratu
Foto: Filter media
Foto: Filter media

Nakon parastosa koji se služi svake godine, poštovaoci onih koji su živote dali za današnjicu i buduća pokolenja, mogli su da vide izložbu upriličenu u Domu kulture, na kome i stoji spomen-ploča sa imenima svih stradalih.

Foto: Filter media
Foto: Filter media/Goran Pavlović

-Prikupili smo svu dokumentaciju tokom prethodnih godina, kada je reč o našim dedovima i pradedovima kojih se sa posebnim pijetetom sećamo, ne samo ovog dana, rekao je Goran Pavlović, organizator, dodajući da na spomen – ploči ima 84 imena heroja stradalih u pomenutim ratovima.

Prisutnima se nakon polaganja venaca i parastosa, obratio i Narodni poslanik u Skupštini RS, Strahinja Erac.

Foto: Filter media/Strahinja Erac

-Moramo čuvati sećanje na naše pale borce, jer oni su dali živote da bismo mi danas bili slobodni. Naša je dužnost da čuvamo sećanje na slavnu prošlost, to je preduslov za kvalitetnu budućnost. I zato mi je drago što sam danas u kraljevačkom selu Obrva mogao da vidim decu koja pamte svoje dedove i čuvaju ih od zaborava. U svoje lično i u ime Srpske stranke Zavetnici želim da kažem još jednom hvala junacima i neka im je večna slava.

U ime grada Kraljeva, podsećajući na slavni istoriju našeg kraja, prisutnima se obratio gradski većnik Vladan Vranić.

Foto: Filter media/Vladan Vranić

-Nikada ne smemo da zaboravmo naše oslobodioce, mi danas stojimo ovde jer su oni položili svoje živote, mnogo decenija pre. Hvala i ljudima koji neguju sećanje na sve borce, na slavne Obrvce, čiji potomci i danas žive u ovom selu.

Polaganju venaca prisustvovali su i predstavnici Sektora civilne zaštite, Udruženja penzionera, Udruženja Pokret Srce heroja, Udruženja za negovanje oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“, brojni meštani kao i zaposleni i đaci škole u Obrvi.

Sve fotografije možete pogledati u galeriji:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.