Danas počinje isplata pomoći oštećenima u junskim poplavama

Danas je počela isplata pomoći za porodice čiji su stambeni objekti oštećeni u junskim poplavama

Prvi iznosi državne pomoći isplaćeni su za poplavljene stambene objekte u Kraljevu i Kragujevcu, s obzirom na to da su ove dve lokalne samouprave prve privele kraju postupke koji po zakonu prethode isplati pomoći.

Bespovratna materijalna pomoć građanima isplaćuje se nakon što lokalne samouprave dostave Ministarstvu za javna ulaganja pravosnažna rešenja o materijalnoj pomoći za obnovu kuća oštećenih u poplavama.

Vlada RS podsećamo, usvojila uredbu o Državnom programu pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana, nakon što su jake i obilne kišne padavine i izlivanje pretežno bujičnih vodotokova u junu 2023. godine izazvale štetu na porodičnim stambenim objektima u 63 jedinice lokalne samouprave.

Kategorizacija oštećenja objekata

Program pomoći se odnosi na oštećene porodične stambene objekte u svojini građana, a stepen oštećenja je kategorisan u pet kategorija, na osnovu kojih se isplaćuje pomoć građanima u sledećim iznosima:

za prvu kategoriju oštećenja – 200.000,00 dinara;

 – za drugu kategoriju oštećenja – 300.000,00 dinara;

 – za treću kategoriju oštećenja – 400.000,00 dinara;

– za četvrtu kategoriju oštećenja – 500.000,00 dinara;

– za petu kategoriju oštećenja – 800.000,00 dinara.

Iznosi državne pomoći su od ove godine uvećani za 40 i 50 odsto, u zavisnosti od kategorije, u odnosu na pomoć koja je dodeljivana u prethodnih devet godina.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.