Barbi u brojkama – Lutka koja obara sve rekorde

Novi film “Barbi” na repertoaru je bioskopa “Kvart” do 2. avgusta od 19 časova

Film „Barbi“ rediteljke i scenaristkinje Grete Gervig imao je jednu od najuspešnijih premijera u istoriji, a sa preko 162 miliona dolara zarađenih samo tokom vikenda verovatno će postati najgledaniji film ove godine. Od početka prikazivanja u bioskopu, film „Barbi“ je zaradio barem 356,3 miliona dolara. Koje još brojke koje čine Barbi lutku neizostavnim delom popularne kulture još od sredine XX veka?

Gotovo da nema devojčice, ali i pokojeg dečaka, koji u detinjstvu nisu bili opčinjeni najpoznatijim proizvodom kompanije Matel (Mattel).

Izvor: Unsplash

Suprug kreatorke ove lutke jedan je od dva suosnivača kompanije, a ideju da napravi Barbi lutku Rut Handler dobila je tokom proputovanja Evropom 1956. godine.

Videvši nemačku lutku Bild Lilil, vratila se u Njujork sa idejom da Matel proizvodi nešto slično.

Već 1959. godine na tržištu se pojavila Barbi lutka nazvana po Rutinoj ćerki Barbari Milisent Roberts.

Dve godine kasnije, izlazi i muška verzija lutke koja dobija ime po Rutinom sinu Kenu.

Dok su Barbi i Ken u realnosti brat i sestra, u svetu igre i zabave oni su najčešće zaljubljeni par.

Od 1961. godine do danas, Barbi i Ken predstavljaju najpoznatiji ljubavni par na svetu. Zapravo, do 2015. godine kada je na Međunarodnom sajmu igračaka, verovatno za potrebe marketinga, objavljeno da se poznati par, nakon 43 godine, rastao.

U prvoj polovini sedamdesetih, Matel upada u finansijsku krizu, ali nakon nekoliko godina izbaciju novu verziju čuvene lutke sa pravim trepavicama od vinila što Barbi vraća staru slavu.

Tokom 64 uzbudljive godine, Barbi je promenila preko 200 zanimanja.

Verzije ove lutke izlazile su i da bi pratile neka velika dešavanja u društvu. Recimo, 1965. godine pojavljuje se Barbi astronautkinja, tokom Apolo misija NASA-e.

Takođe, Barbi je tokom života bila i novinarka, ali i kandidatkinja za predsednicu Sjedinjenih Američkih Država 1992. godine.

Prva Barbi lutka koštala je tri dolara, a najskuplja do sada prodata je za 302.500 dolara 2010. godine. Stajling i poseban nakit kreirao je Stefano Kanturi.

Barbi lutka proda se u 58 miliona primeraka, odnosno 100 primeraka svakog minuta.

Izvor: Nova ekonomija

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.