Voćari poručuju: Nećemo brati malinu za 160 dinara

Udruženje malih hladnjača i velikih proizvođača maline „Naše voće Srbija“ apelovalo je da se ubrza procedura za odobravanje kredita koje je za isplatu prošlogodišnjeg roda maline proizvođačima omogućila država.

To udruženje, zajedno sa državom, još od februara pokušava da nađe rešenje za isplatu prošlogodišnjeg roda proizvođačima maline.

Sezona berbe maline je već počela u nekim delovima Srbije, a da deo roda iz 2022. još nije isplaćen malinarima.

Udruženje je na sastanku, koji je u subotu 17. juna održan u Arilju, donelo sledeće zaključke, predloge i zahteve:

1. Da se ubrza odobravanje kredita u Banci Poštanska Štedionica, po jednostavnoj proceduri i uz zalogu maline sa ličnim menicama za dobijanje kredita, radi isplate proizvođača i dobavljača.

2. Da se kredit najpre odobri hladnjačama u roku od 10 dana i to onim koje imaju određenu količinu malina na lageru, zatim prijavljeno dugovanje RPG (registrovanog poljoprivrednog gazdinstva), kao i dug dobavljačima repromaterijala korišćenog za proizvodnju i preradu malina.

U drugom krugu, da kredit dobiju hladnjače koje su isplatile malinu proizvođačima, a imaju na lageru do 100 tona maline.Nakon toga mogu da se odobravaju krediti malim hladnjačama koje imaju dug prema proizvođačima i dobavljačima, ako imaju garancije.

3. Odluka na nivou Udruženja tiče se teritorije Srbije od Surdulice preko Arilja, do reke Drine.

4. Udruženje Naše voće Srbija doneće do 25.6. plan učešća u otkupu i sabiru maline u sezoni 2023.

Biće doneta odluka o načinu prodaje 5.000 tona maline iz zaliha iz 2022. godine, koja se i na evropskom nivou ističe kvalitetom i bolja je od maline koja će se brati ove godine u plavnim područjima, uz prisustvo raznih primesa.

Treba i da se hitno mobilišu opštine i PSS Službe (Poljoprivredne savetodavne i stručne službe), da izađu na teren i pomognu u saniranju nezapamćene nepogode.

5. U najkraćem roku da se održe sastanci gde će mali hladnjačari i malinari izneti svoje predloge i zahteve, kako bi malinarstvo u Srbiji i opstanak porodica koje se time bave postali održivi. Udruženje smatra da bi sastanci trebalo da se održe u:

-Ministarstvu poljoprivrede

-Kabinetu predsednice Vlade Srbije

-Kabinetu Predsednika Srbije

Podseća i da su dopisi u vezi s tim već predati navedeni institucijama 16. juna 2023. godine.

-Vreme nam nije saradnik, samo brzom reakcijom svih u sektoru malinarstva možemo da spasimo vodeću izvoznu i ekonomsku ‘kraljicu voća’, malinu, dodaje se u saopštenju.

Cena maline prošle godine kretala se od 500 do 600 dinara za kilogram, ali se ove godine proizvođačima nudi daleko manja suma.

Predstavnici malih hladnjača poručuju da ne žele da budu u stanju ekonomskog iscrpljivanja, „tihog banrkota“ i politizacije, kao posledicama prošlogodišnje sezone berbe maline.

Izvor: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.