Velike štete od padavina u kraljevačkom kraju, meteorolozi najavljuju nove

Trenutno se situacija na terenu smiruje, ali se iz „Srbijavoda“ pripremaju za novi talas bujičnih poplava

Na seoskom području na teritoriji Kraljeva, obilne padavine u prethodnim danima oštetile su i srušile nekoliko mostova i napravile štetu na pojedinim nekategorisnim putevima. Zbog pomeranja korita Zapadne Morave usled padavina pokazalo se i da ima propusta u projektovanju Moravskog koridora

Foto: Privatna arhiva/selo Obrva

Ibar i Zapadna Morava još uvek su ispod redovne granice odbrane od poplava, ali kako meteorolozi u narednim danima najavljuju nove padavine, situacija nije nimalo „naivna“. Ipak, na seoskom području, minuli talas lošeg vremena, ostavio je ogromnu štetu i na putevima, mostovima ali najviše na poljoprivrednim kulturama.

Foto: Privatna arhiva/selo Obrva prošle nedelje

-U Obrvi je prošle nedelje bilo najkritičnije, pa su se olujni oblaci premeštali desno preko Popovića, Leševa, Godačice i Stubla, da bi potom bilo i bujičnih poplava u Starom Selu, Dragosinjcima, i pre tri noći u Ribnici i na Bunjačkom Brdu. Pre dva dana, taj talas se preko Gotoca i Žiče preselio ka Bogutovcu, rekao je za lokalne medije Radoica Kočović, član Gradskog veća resorno zadužen za poslove iz oblasti razvoja sistema zaštite i spasavanja i civilnu zaštitu.

U selu Bogutovac došlo je i do prekida putnih pravaca prema selu Stanča u pravcu od Bogutovačke Banje, pa je tako kraljevačko JKP“Putevi“ svojom mehanizacijom, tokom cele noći uspelo da uspostavi putnu komunikaciju.

-Može da se desi da naredih dana, pošto se već najavljuje, bude obilonih padavina na prostoru Kaone, Jelice i Musača, koje bi još podigle vodostaj i direktno napravile problem sa mogućim poplavama u Adranima i Grdici, kaže Kočović.

Tokom prethodnih dana srušeni su mostovi na Vrdilskoj reci, zatim dva mosta u Gornjim Lađevcima, a gotovo svi nekategorisani putevi na kraljevačkoj teritoriji pretrpeli su oštećenja.

-U ovakvim situacijama intervenišemo samo kada dođe do potpunog prekida saobraćaja, a kada se vreme prolepša za desetak dana, Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta i Grad, uradiće detaljnu analizu štete i tek tada krenuti u sanaciju svih putnih pravaca, dodao je Kočović.

Foto: Privatna arhiva/selo Obrva

Pripadnici sektora za vanredne situacije, vatrogasci i radnici Vodovoda u danima iza nas, crpili su vodu iz ugroženih domaćinstava na vše lokacija, ali poplavljeno poljoprivredno zemljište i plastenici pretrpeli su ogromnu štetu.

Foto: Privatna arhiva/selo Obrva

„Srbijavode“ o situaciji na terenu i novim najavljenim padavinama

Direktor Javnog preduzeća “Srbijavode” Goran Puzović izjavio je jutros da na terenu dolazi do smirivanja situacije sa poplavama koje su pogodile pojedine delove Srbije, ali da se pripremaju i za naredni poplavni talas.

-U svim opštinama koje su bile ugrožene, od Ćuprije, Paraćina, Jagodine, Ćićevca, Kraljeva, Trstenika, Vrnjačke Banje, došlo je do smirivanja i situacija je mnogo bolja, rekao je Puzović za Radio-televiziju Srbije.

Kazao je da su ekipe “Srbijavoda” na terenu i sprovode kratkoročne mere koje će, u slučaju novog poplavnog talasa, omogućiti da se ugrožena mesta drže pod kontrolom.

Puzović je naveo da trenutno rade na omogućavanju da kroz kanalizacije, male reke i potoke, prođe voda koja se najavljuje u novom talasu padavina.

Naveo je da najavljene padavine mogu da stignu i ranije, kao i da će najviše pogoditi zapad zemlje, jugozapad, istok i jugoistok, zbog čega će “Srbijavode” danas izdati novo saopštenje i upozorene i dati uputstvo koje će se sprovoditi na teritoriji cele Srbije.

Dodao je da na velikim rekama, poput Save, Dunava, Drine, Lima i Morave nema problema, već da se sve dešava na malim vodotokovima.

-Srbija ima više od 11.000 vodotokova drugog reda. Mere koje se moraju sprovoditi, to je čišćenje svih tih vodotokova, putnih rigola, putnih kanala, malih rečica, onih delova oko dvorišta… Ta voda faktički i ne može da dođe do velikih reka, prolazi kroz kuće i imanja, rekao je Puzović.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.