Šteta i gubici nakon poplave u Kraljevu procenjena na više od pola milijarde dinara

Šteta u poslednjim poplavama, iako velika, manja je za 10 puta nego ona nastala u poplavama 2014, 2016. i 2019. godine

Prema izveštaju kraljevačkog Štaba za vanredne situacije koji je dostavljen Vladi Srbije preliminarna ukupna šteta, procenjeni gubici od poplava i klizišta, ali i procenjene potrebe na teritoriji Kraljeva od 26. maja do 17. juna iznose – nešto više od 590 miliona dinara, Ipak, ta šteta i gubici su 10 puta manji nego oni koji su nastali u poplavnim talasima 2014, 2016. i 2019. godine.

Šteta i procenjeni gubici osam privrednih subjekata procenjeni su na osam miliona dinara, u poljoprivredi – na 60 miliona, na infrastrukturi do 450 miliona, a na stambenim objektima na 73 miliona dinara.

Izvor: Privatna arhiva

-U poslednjoj poplavi, oštećeno je oko 150 stambenih objekata ali lakše jer se voda nije dugo zadržala u njima, dok kada su u pitanju klizišta nakon završenih aktivnosti sa Republičkim geološkim zavodom, na osnovu izveštaja i shodno predloženim merama ćemo dalje postupati, rekao je nakon završene sednice Kriznog štaba, Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite u Kraljevu.

Najznačajnije štete su, dodaje Maksimović, na infrastrukturi, jer pored prekida Ibarske magistrale u Adranima zbog urušavanja prilaza mostu preko Musine reke, na teritoriji Kraljeva ima i 10 kilometara lokalnih puteva koji su pretrpeli lakša ili teže oštećenja: 18 km kanala kao delova putne infrastrukture koji su, takođe, pretrpeli lakša ili teža oštećenja:

Foto: Privatna arhiva

– Imamo i 14 registrovanih klizišta ili odrona, pre svega na lokalnim putevima,  gde su štete registrovani od strane nadležnih i imamo 15 vodotokova drugog reda koji su pretrpeli oštećenja u priobalju ili u zaštitnim objektima uz priobalje. Bujične vode oštetile su i 16 prelaza, među kojima su četiri mosta preko vodotokova drugog reda. Čak 75 do 80 % od ukupno procenjene štete je šteta na infrastrukturi – oko 450 miliona dinara. Preliminarna šteta u poljoprivrednom sektoru procenjuje se na 60 miliona dinara, ali ona će vremenom biti sve veća, jer će doći i do smanjenja prinosa.

Foto: Filter media

Maksimović podseća da je i u delu priobalja Roćevićke reke, Vrdilske i Musine reke bilo značajnih oštećenja plasteničke proizvodnje. Preliminarna procena štete i gubitaka u sektoru privrede kod osam privrednih subjekata procenjena je na oko osam miliona dinara.

Na sednici Vlade Srbije usvojeni (uvećani, odnosno viši nego do sada) iznosi državne pomoći države, za sada samo za stambene objekte.

Katergorizacija se odnosi na oštećenja od prve do pete kategorije, jer je procenjeno da na teritorij cele Srbije nema konstruktivno urušenih objekata zbog poplava.

Komisija će utvrditi stepene oštećenja, a iznosi državne pomoći su:

– za prvu kategoriju u 200.000 dinara

– za drugu kategoriju 300.000 dinara

– za treću kategoriju 400.000 dinara

Prve tri kategorije podrazumevaju lakša oštećenja na objektima, a  četvrta i peta kategorija zahtevaju obimnije građevinske intervencije.

Državna pomoć:

– za četvrtu kategoriju oštećenja na stambenim objektima iznosiće 500.000 dinara, a

– za petu kategoriju – 800.000 dinara.

Građani štetu na svojim stambenim objektima treba da prijave na šalteru broj pet u prizemlju zgrade Gradske uprave radnim danima (do 7. jula) od 10 do 17:00 časova. Posle tog datuma komisije će izaći na lokacije na kojima je prijavljena šteta i utvrditi stepen oštećenja. Izveštaj će se potom slati republičkoj komisiji radi verifikacije, a  onda će se raditi prvostepena rešenja na osnovu kojih će građani moći da ostvari pravo na državnu pomoć.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.