Proglašena vanredna situacija u Kraljevu- problemi sa poplavom na više mesta (FOTO/VIDEO)

Usled nepogoda izazvanih porastom vodostaja i izlivanjem vodotokova, a kao posledica obilnih padavina, danas je donesena odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Kraljeva.

Foto: Privatna arhiva/Adrani

-Kao što smo i predvideli Musača je napravila problem u delu Adrana, tokom noći su vatrogasno-spasilačke ekipe bile na terenu, a jutros je došlo do prekida saobraćajne komunikacije na Ibarskoj magistrali, kada je deo mosta u Adranima odnela voda, kaže Radoica Kočović, član Gradskog veća resorno zadužen za poslove iz oblasti razvoja sistema zaštite i spasavanja i civilnu zaštitu, nakon završene sednice Kriznog štaba.

Noćas je, kako dodaje Kočović bilo problema i u Mataruškoj Banji, pa su ekipe sektora za vanredne situacije ispumpavale vodu kako ne bi prodrla u domaćinstva.

-Trenutno je tamo stagnacija vodostaja, potoci Pećinac i ostali koliko toliko su sanirani tokom noći, pa se smanjuje priliv vode u Mataruškoj Banji i nadam se da ukoliko popodne i u nočnim satima ne bude padavina na toj lokaciji, ne bismo trebali da imamo problema, naglašava Kočović.

Problem trenutno postoji u Konarevskom polju, jer potok Bajmokac ne stiže da primi vodu koja bi otišla u Ibar, pa je vraća u domaćinstva.

-Na terenu su trenutno vatrogasne i komunalne službe, kako bi rešavale problem, videćemo kako da pomognemo narodu tamo da im voda ne prodre u stambene objekte, kaže Kočović.

Kada je u pitanju prekid putne komunikacije na novom putu Kraljevo-Čačak u selu Adrani, zbog dela mosta koji je odnela voda, saobraćajna policija uspela je da uspostavi i preusmeri saobraćaj na stari put za Čačak.

-Kasnije će moći da se uspostavi obilaznica oko Obrve i Sirče. Trenutno je i taj putni pravac zatvoren zato što je voda izlila. Takođe nam je u prekidu most Grdica –Oplanići zato što je Morava izlila, most nije oštećem ali je voda izlila u rukavce ispred i iza mosta, naglašava Kočović.

Foto: Privatna arhiva/Adrani

Kao što smo već pisali jutros, u Šeovcu su u problemu preduzeća „GIR“ , „Radijator“ , „Virdžinija“, „Laser“ i drugi objekti koje se tu nalaze, u nekim krugovima pomenuti preduzeća ima i preko 70cm vode.

Privatna arhiva/ Šeovac/”Radijator”

-Najveći problem pravi Musača koja ne može da uđe u Zapadnu Moravu i sada imamo gotovo identčnu situaciju kao 2019. Godine.

-Kao po nekom nepisanom pravilu, noćas se podigao nivo Zapadne Morave i sad usporeno ulaze poprečne vode u reku, vrate se, uzduju potoke i prave problem u Grdici i Adranima, kakav danas imamo.

Kako dodaju nadležni sve ekipe su na terenu, zaštitne pumpe su postvljene kod preduzeća „GIR“ , džakovi se upućuju prema „Radijatoru“, a pumpe ispumpavaju vodu iz Čađevca u Moravu. Nadležni se nadaju da ukoliko ne bude dodatnih padavina i izlivanja Zapadne Morave, neće biti dodatnih problema u Grdici i Šeovcu.

Nadležni su dans odlučili da proglase vanrednu situaciju na čitavoj teritoriji Grada Kraljeva zbog ogromne materijalne štete, tako da će svi oni koji su u prethodnim danima imali problem sa poplavama, biti tretirani kao i da je tada bila vanredna situacija.

Da nema kraja problemima sa vremenskim prilikama, pokazuje i problem Roćevićke reke, koja je noćas napravila problem u Vrdilima, odakle je evakuisana majka sa bebom, dok su ljude zarobljene u kolima spasle ekipe za vanredne situacija, kako ih bujica ne bi odnela.

-Vatrogasci – spasioci su i automobile u kritčnom području uspeli nekako da spasu, tako što su ih pričvrstili za stabla. Da problemima nema kraja, pokazuje i primer evakuacije dvoje starih ljudi u Bapskom Polju.

-U ovoj situaciji pripravan je Crveni krst i Centar za socijalni rad, pa ukoliko ima potrbe da neko zbog nedostatka čiste vode, epidemiološke situacije i dodatnim paketima pomoći, potrebno je da se javi ovim ustanovama kako bismo odmah reagovali, dodaje Kočović.

Javna preduzeća Kraljeva – „Čistoća“, „Vodovod“, „Zapadna Morava“, dobila su naređenja da ulože maksimalne napore, kako bi se materijana šteta nastava usled vremenskih nepogoda dovela na što manji nivo, a na prvom mestu kako bi se građani što više zaštitili od svega što se desilo.

Ono što posebno otežava već tešku situaciju jeste najavljena kiša na području Kraljeva i naredna dva dana, odnosno stabililizacija vremena se očekuje tek u nedelju.

Nakon današnjeg štaba Sektora za vanredne situacije, posebno je naglašeno da oni poljoprivrednici koji imaju ogromne štete na svojim poljoprivrednim dobrima, osiguraju svoja poljoprivredna domaćinstva, jer Grad Kraljevo izdvaja znatna materijalna sredstva upravo za osiguranje istih.

-Ovo je primer na kome možemo videti zašto je bitno da se poljoprivredna  domaćinstva osiguraju na vreme, kaže Kočović.

Broj na koji građani mogu prijaviti štetu u svojim domaćinstvima je 1985 – Sektor za vanredne situacije koji je dostupan 24 časa, za svaku hitnu intervenciju spasilačkih službi.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.