Poplave u kraljevačkim selima – u Obrvi 250 hektara pod vodom

Četvrtina sela pod vodom, od 1000 hektara na koliko se Obrva prostire, 250 je poplavljeno

Obilne padavine prethodnih dana napravile su ogromnu štetu na usevima i u domaćinstvima u selu Obrva kod Kraljeva. Oko 250 hektara zemljišta nalazi se pod vodom. Razlog za to su neuređena korita malih reka koja prolaze kroz selo

Izvor/Foto: Goran Pavlović

-Oko 50 hektara prolećnih useva je pod vodom, tu se ništa ne može. Toliko smo otprilike obišli i videli štetu, a mnogo je veća. Razlog izlivanja su neuređena korita malih rečica, Lađevačke reke, Bubana, Žutaje Carevca, Đurišinaca i naravno Zapadne morave, kaže Miloš Dmitrović predsednik MZ Obrva.

Kako ističe Dmitrović korita ovih reka nisu uređena a kanali koji se ulivaju u reke nisu očišćeni.

-Treba da održimo radni sastanak sa predstavnicima Grada, Vojske Srbije i naše Mesne zajednice. Na tom sastanku bi trebali da pronađemo rešenje za situaciju u kojoj se nalazimo. Vremenske prilike nam nikako ne idu na ruku ali moramo da se izborimo da spasimo bar nešto od useva, dodaje Dmitrović.

Meštani sela Obrva sami su se organizovali i sopstvenim sredsvima unajmili bagere koji su počeli da raščišćavaju kanale.

Izvor/Foto: Goran Pavlović

Ovakva sitacija bila je i možda i očekivana za meštane ovog kraljevačkog sela, jer pojedinci nisu u prethodnom periodu dozvoljavali da im se prolazi kroz imanje kako bi se sredili sporni kanali.

Podsećamo, početkom godine iz gradske kase su obezbeđena sredstva za sanaciju zatrpanog kanala, ali su mašine zaustavljene na više lokacija jer nekoliko meštana ne da da im se prolazi kroz imanje.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.